Det danske rige
Rigsfællesskabet (eller rigsenheden) beskriver den administrative opdeling af Det Danske Rige, omfattende rigsdelene Danmark, Færøerne og Grønland. Rigsfællesskabet er dækket ind under Kongeriget Danmark, hvor alle tre regioner indgår i et konstitutionelt monarki under det danske kongehus.
Iværksætterselskaber i Danmark
Selskabsloven blev ændret den 15. april 2019, hvorefter hele kapitel 20a forsvandt. Dette kapitel handlede om, hvorledes man etablerede iværksætterselskaber i Danmark. Med virkning fra 15. april 2019 trådte Lov nr 445 i kraft. Denne lov fjernede muligheden for at etablere iværksætterselskab med hjemsted i Danmark, og fastlagde, at alle eksisterende iværksætterselskaber skulle udfases og omdannes til ApS inden 15. april 2022. Du kan læse om hele lovændringen her.
Denne radikale ændring af mulighederne for danske iværksættere er jeg meget i mod, og jeg har derfor undersøgt, om I har nogle andre muligheder. Det har I. Og det bør udnyttes.
Iværksætterselskaber i Grønland
Det følger af ændringsloven nr. 445 (nævnt ovenfor) i § 8, at loven ikke gælder for Færøerne og Grønland, men §§ 1, 2 og 4-7 kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger. Det betyder, at man selvfølgelig senere kan indføre regler i Grønland, der ligner de danske. Men de er IKKE indført på nuværende tidspunkt.
Hvad gælder så, hvis hverken Selskabsloven eller Ændringsloven gælder: Der gælder den såkaldte Anordning for Grønland om ikrafttræden af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven), § 5, stk. 1, nr. 14 og §§ 357 a – 357 d. – På almindelig dansk betyder det, at der er regler i Grønland, der gør det muligt at etablere et IVS i Grønland.
Jo tak; men jeg bor i ‘Viborg’!
Ja, lad os sige du bor i Viborg. Men det forhindre jo ikke, at du ejer et IVS der bor i Aalborg, eller i Gedser, eller i Nuuk. Det er her ‘Rigsfællesskabet’ kommer ind i billedet. På grund af Rigsfællesskabet ER DER INGEN FORSKEL. Du kan bo i Viborg, og drive en afdeling af et selskab, du ejer, der har hjemsted i Gedser. Du kan bo i Viborg, og drive en afdeling af et selskab, du ejer, der har hjemsted i Nuuk.
I begge tilfælde skal der dog på selskabets hjemsted være en repræsentant til stede for selskabet eller for ledelsen. Det betyder, at man skal engagere en adresseservice lokalt i Grønland. Det kunne være en lokal advokat eller et revisionskontor. Vi er i gang med at etablere samarbejde i den anledning med et lokalt revisionshus i Grønland. Mere herom senere.
Hvad med SKAT & MOMS
Selskabet bliver skattepligtig til Danmark efter reglerne om ‘ledelsens sæde’. I eksemplet ovenfor, hvor direktøren bor i Viborg, er ledelsens sæde i Viborg; derfor betaler selskabet skat til Danmark og skal indlevere selvangivelse til Danmark. Årsrapporten indleveres som sædvanligt til Erhvervsstyrelsen. Der skal også indleveres en selvangivelse til hjemmestyret. I forbindelse med de pakkeløsninger vi kommer til at tilbyde, kan man selvsagt få bistand fra revisionskontoret til disse forhold.
Er det lovligt?
Ja, selvfølgelig er det lovligt, men den endelige afgørelse af enhver juridisk vurdering henhører jo under de danske domstole. Erhvervsstyrelsen har bekræftet mine undersøgelser med disse ord i uddrag:
Citat: E-mail fra Erhvervsstyrelsen til advokat Jacob Tøjner, modtaget 13-06-2019
Det er korrekt, at det er muligt at stifte et IVS i Grønland, jf. Anordning for Grønland om ikrafttræden af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven), § 5, stk. 1, nr. 14 og §§ 357 a – 357 d.
Det følger af lov nr. 445 af 13. april 2019, om ændring af selskabsloven og årsregnskabsloven, § 8, at lovændringen ikke gælder for Færøerne og Grønland, men at §§ 1, 2 og 4-7 kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.
Det er i denne forbindelse vigtigt at understrege, at et selskabs hjemsted skal være en adresse i Grønland, som selskabet kan kontaktes på, jf. Anordning for Grønland om ikrafttræden af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven) § 5, stk. 1, nr. 13. Det skal efter styrelsens fortolkning være muligt at træffe ledelsen eller en repræsentant for ledelsen på selskabets registrerede hjemsted, og det vil f.eks. ikke være tilstrækkeligt at have en postboks som et selskabs hjemsted.
Et grønlandsk selskab, som ønsker at drive virksomhed i Danmark, kan drive virksomhed gennem en afdeling i Danmark, på samme måde som et dansk selskab med hjemsted i en dansk by kan drive virksomhed igennem en afdeling i en anden dansk by. En sådan afdeling vil ikke være omfattet af filialreglerne i selskabslovens kapitel 19.
Konklusioner
Om få uger vil vi tilbyde følgende løsninger:
Dig, der ønsker at drive virksomhed i IVS tilbydes mulighed herfor via en pakkeløsning, der inkluderer
- registrering & etablering
- lokal repræsentation
- mulig bistand med selvangivelse & årsrapport
Dig, der ser for dig, at du ikke ‘når kapitalkravet’ inden 15 april 2021, kan (formentlig) tilbydes følgende løsning:
- du etablerer et grønlandsk IVS
- du sælger dit gl. IVS til det nye grønlandske IVS
- de to selskaber fusioneres / sammenlægges – og kun det grønlandske fortsætter – dermed er dit selskab nu ude af udfasningen.
- [Vi er ikke færdig med den juridiske behandling af denne løsning; men forventer en færdig løsning om kort tid.]