>>> ÅBENT: VI ER RETUR FRA SOMMERFERIE <<<
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
  • Få en samtale
  • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
  • Få en samtale
  • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
  • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
  • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
    ★ ★ ★ ★ ★
    ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
  • Anders J. Kousgaard, Direktør,
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
  • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
  • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
  • Casper Bak, Direktør, SoHo
    ★ ★ ★ ★ ★
  • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
  • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
  • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
  • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
    ★ ★ ★ ★
    Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
  • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
  • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
  • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
  • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
  • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
  • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
  • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
    ★ ★ ★ ★ ★
    ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Dette er den anden artikel om emnet: Ejeraftaler.

Ejeraftalen er super vigtig for ejergruppen af driftsselskabet.

Hvis du vil vide mere om, hvad der skal stå i ejeraftalen rent aftalemæssigt mellem parterne og så videre, skal du tilbage på infobloggen og læse min første artikel. Du kan også klikke her.

Denne artikel handler mere om de skattemæssige konsekvenser for deltagerne i driftsselskabet – særligt med fokus på begrebet sambeskatning.

Sambeskatning?

I Danmark gælder der tvungen national sambeskatning. Hvis der er såkaldt koncernforbindelse mellem et moderselskab og et datterselskab, skal selskaberne sambeskattes. På billedet er der koncernforbindelse mellem moder, der ejer 60% og Drift ApS. Derfor skal de 2 selskaber sambeskattes.

I udgangspunktet kigger man selvfølgelig på, at moderen ejer 60%, men i de afgørende bestemmelser kigger man på, hvorvidt moderen har såkaldt bestemmende indflydelse på datteren. Det vil hun normalt have, såfremt hun ejer 60%, men så alligvel ikke, for det er her ejeraftalen kommer ind i billedet.

Ejeraftalens indflydelse.

Anpartsfordelingen 60% – 40%

Hvis man konkret kan påvise, at moderen ikke har bestemmende indflydelse, kan man faktisk påvirke hendes mulighed for sambeskatning med datteren. Man kan jo i den konkrete ejeraftale, mellem de på billedet værende deltagere, aftale, at de skal være enige og et og alt i firmaet – uanset 60/40 fordelingen, og så har moderen jo ikke længere bestemmnde indflydelse i Drift ApS. Det betyder med andre ord, at der så ikke er sambeskatning med 60% anpartshaveren. Da det må forudsættes at vedkommende forudsætter dette, er det ret væsentligt ved udformingen af ejeraftalen, at dette forhold bliver drøftet og vurderet.

Anpartsfordelingen 50% – 50%

I udgangspunktet har ingen af nedenstående parter bestemmende indflydelse på datterselskabet:

I udgangspunktet skal parterne være  enige og et og alt i firmaet – det siger sig selv – men, der er dog muligheder for at kvalificere den ene part så meget, at vedkommende faktisk opnår mulighed for sambeskatning uanset han netop ikke ejer mere end halvdelen af stemmerne i driften.

Igen er formuleringen i ejeraftalen afgørende for den bestemmende indflydelse.

Det er således ikke unormalt, at en af parterne for eksempel har aftalt en særlig adgang til at besætte poster i bestyrelsen, herunder for eksempel formandsposten. Ofte ses det også, at formandens stemme er udslagsgivende for afgørelser i bestyrelsen, hvilket kaldes “casting vote” (hvilket i øvrigt skal med i selskabets vedtægter).

Ved sådan en aftale, har man skabt bestemmende indflydelse for det part, der er tillagt denne ret, hvorved man har skabt sambeskatning for vedkommende.

Om det så er godt eller skidt, må man selvsagt vurdere konkret, men stifter man selskab med en anden, der har andre driftsselskaber, kan vedkommende have en stor interesse i sambeskatningen, og sambeskatningen fortsætter indtil man ændrer ejeraftalen. Det kan således være et parameter, der kan “sælge” deltagelsen i det fælles driftsselskab til vedkommende. Godt at vide i disse tider.

Vurderingen af om sambeskatning er godt eller ondt bør ikke betragtes som “gør det selv arbejde”. Sambeskatning medfører ikke en solidarisk hæftelse for skatten, men det med driftsselskabet sambeskattede moderselskab bliver såkaldt administrationsselskab i relation til betaling af indkomstskat, acontoskat og restskat. Administrationsselskabet hæfter for betalingen af denne skat, når det selskab, der skylder skatten, har betalt skatten til administrationsselskabet.

Betalingen behøver imidlertid ikke være en effektiv betaling, altså at driftsselskabet overfører penge til administrationsselskabet. “Betalingen” anses for sket, blot der bogføres på en mellemregning mellem administrationsselskabet og driftsselskabet. Det er nok værd at være opmærksom på i disse tider.

Forestiller man sig, at vores driftsselskab på billedet er nødlidende, og der kommer et større skattekrav, så kan SKAT altså rette krav mod det sambeskattede moderselskab helt automatisk, såfremt bogholderiet har bogført skattekravet på en mellemregning i begge selskaber.

Allerede indgåede ejeraftaler.

Såfremt man ønsker at ændre eventuel sambeskatning opstået som føleg af indgåede ejeraftaler, kan dette ændres ved at ændre ejeraftalen. I forbindelse med ind- og udtræden af sambeskatning, er det generelt dog klogeligt at få professionel hjælp til vurderingen.

 

Tøjner 2011

Relaterede indlæg

  • Guide: Ejeraftalen

    Ejeraftalen indeholder spillereglerne for ejerne. Ejeraftalen regulerer magt, økonomi og exit. Prøv vores gratis værktøj til indholdet.

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.