**** Ring direkte til advokat Jacob Tøjner - Ring til 21 60 49 83 ****
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
 • Få en samtale
 • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
 • Få en samtale
 • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
 • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
 • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
  ★ ★ ★ ★ ★
  ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
 • Anders J. Kousgaard, Direktør,
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
 • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
 • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
 • Casper Bak, Direktør, SoHo
  ★ ★ ★ ★ ★
 • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
 • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
 • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
 • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
  ★ ★ ★ ★
  Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
 • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
 • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
 • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
 • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
 • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
 • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
 • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
  ★ ★ ★ ★ ★
  ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

OBS: 03.04.2019: Regeringen afskaffer iværksætterselskaberne fra 9. april 2019

Regeringen og Dansk Folkeparti afskaffer iværksætterselskaberne. Fra 9. april 2019 kan vi ikke længere tilbyde denne ydelse. Fra 9. april 2019 har du som ejer af et iværksætterselskab 24 måneder til at omdanne selskabet til anpartsselskab. Omdanner du ikke selskabet, vil selskabet blive tvangsopløst. (LÆS MERE HER..)

Vi forudsætter i det følgende, at du har læst den komplette guide om iværksætterselskaber – hvis ikke finder du den her:  ”Guide: Hvad er et Iværksætterselskab?”

(Justeret 2016)

Begrebet ”Forsvarligt kapitalberedskab” gælder for ledelsen i et iværksætterselskab.

HMM. Hvad er nu det for et begreb?

Du ved godt, at et selskab – uanset om det så er et iværksætterselskab, et anpartsselskab eller et aktieselskab – skal have en vis minimumskapital, for at kunne blive stiftet og registreret. I iværksætterselskabet er minimumskravet ”fra” 1 krone. I anpartsselskaber er det 50.000 kr., medens det i aktieselskaber er på 500.000 kr.

Du skal være opmærksom på, at dette krav blot er et minimumskrav ved registreringen af iværksætterselskabet, anpartsselskabet eller aktieselskabet. Der er altså intet, der forhindrer dig i at indskyde yderligere midler – der er intet til hinder for at indskyde 5.000 kr. eller 10.000 kr. i forbindelse med etableringen af dit IVS.

Erfaringer efter 2 år med IVS: (indsat januar 2016) Det er mig magtpåliggende at videregive lidt arfaring fra de seneste 2 år med iværksætterselskabet. Det er mit indtryk fra samtaler med talrige iværksættere, som jeg har hjulpet igang med IVS gennem de sidste 2 år, at der stilles flere og flere overraskende krav til iværksætterselskaber. En ting er at en håndværker ikke kan forvente en kredit hos byggeleverandøren, men at det bliver sværere og sværere at få bankkonto EFTER etablering er på plads, eller at en leverandør at strøm stiller krav om kontantdepot overfor et iværksætterselskab som forudsætning for levering af el til kontoret – det er alligevel overraskende. Derfor tænk dig grunddigt om, når du træffer afgørelsen: hvor meget skal jeg indskyde i mit IVS.

Begrebet – forsvarligt kapitalberedskab – indebærer, at den til enhver tid værende ledelse i et selskab, hele tiden må vurdere og revurdere, om det kapitalberedskab som selskabet har, er tilstrækkeligt for selskabet. Hele tiden betyder, at der er tale om en løbende vurdering. Det gælder hele selskabets levetid.

Med andre ord kan behovet variere. Med andre ord kan man komme ud for, at selskabet efter stiftelsen, faktisk kan have behov for mere kapital end blot den minimumskapital, som blev indskudt i forbindelse med stiftelsen og registreringen af selskabet.

Det siger næste sig selv, at når man kan etablere et iværksætterselskab for en rund 1 krone, så bør ledelsen i iværksætterselskabet – alt andet lige – holde sig denne forpligtelse ”mere for øje” end ledelsen i et aktieselskab, der sidder på en kasse med femhundredetusinde 1 kroner. Dermed slet ikke sagt, at sidstnævnte ledelse ikke skal holde sig dette begreb for øje – bemærkningen gøres af forståelsesmæssige årsager.

–        Og det er netop en af pointerne bag, at man fra lovgiver overhovedet tillader iværksætterselskabet.

 

Selskabsretlig hjemmel for begrebet ”Forsvarligt kapitalberedskab”

Det følger af selskabslovens § 115 og §118

”… at kapitalselskabets kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt, herunder at der er tilstrækkelig likviditet til at opfylde kapitalselskabets nuværende og fremtidige forpligtelser, efterhånden som de forfalder, og kapitalselskabet er således til enhver tid forpligtet til at vurdere den økonomiske situation og sikre, at det tilstedeværende kapitalberedskab er forsvarligt…”

 

Hvad skal inddrages ved vurderingen?

Når man skal vurdere beredskabet af kapital i et kapitalselskab – uanset om det så er et iværksætterselskab, et anpartsselskab eller et aktieselskab – så skal man ikke kun vurdere størrelsen af selskabskapitalen.

Et beredskab af kapital består af al den likviditet og alle de likvide ressource, som dit selskab har til rådighed. Det er altså summen af fremmed finansiering, henlæggelser og selskabskapitalen, der er de interessante parametre.

Når man skal vurdere forsvarligheden, så skal man vurdere om denne sum er stor nok, og kan rumme selskabets drift. Kan selskabet her og nu betale hver sit, og det der forfalder ”lige om lidt”. Her skal man inddrage, hvad man selskabet modtager af likviditet fremadrettet qua fakturering m.v.

Vurderingen må altid foretages konkret og løbende.

Står man overfor at stifte et kapitalselskab – for eksempel et IVS – så skal man altså i forbindelse med, at man arbejder på sin forretningsplan også vurdere, om netop denne selskabsform er rette selskabsform ud fra dette synspunkt. Qua minimumskravet på kun 1 krone, så siger det sig selv, at iværksætterselskabet ”oftere” må antages at komme i risikozonen i disse relationer end aktieselskabet.

Netop af disse årsager bør fokusområdet for IVS indeholdende driftsvirksomhed nok være virksomhed baseret på din indsats og ikke virksomhed, der indebærer større forpligtelser ud ad til. Sidstnævnte omfatter for eksempel håndværkervirksomhed.

 

Skal man kun vurdere kapitalberedskabet i forbindelse med årsrapporten?

Nej, man skal vurdere beredskabet konstant.

I de sidste par år har der været krisetid, og netop i en krisetid skal direktøren hele tiden vurdere selskabets forpligtelser økonomisk. Hvis krisen rammer virksomheden, skal ledelsen omgående inddrage dette moment og revurdere hidtidige vurderinger. Kan der skaffes mere kapital. Kan selskabet låne yderligere? Kan ejerkredsen indskyde yderligere? Og ikke mindst: situationen taget i betragtning, kan driften overhovedet fortsætte?

Man arbejder selskabsretligt med et håbløshedskriterium. Ser alt håbløst ud, så gælder det om at stoppe i tiden.

 

Erstatningsansvar?

Hvis direktøren eller ledelsen tilsidesætter ovenstående, så gælder der regler om erstatningsansvar. Det kan med andre ord få ret grelle konsekvenser, hvis man mere eller mindre med fuldt overlæg tilsidesætter sine forpligtelser. Nu er det ikke hensigten, at du skal få ondt i maven af mine blogindlæg, så der skal dog trods alt noget til, før man i falder et ansvar. Man skal dog holde sig for øje, at det kan have konsekvenser, hvis man ikke lever op til de forpligtelser, der følger med som ledelse af et selskab, herunder særligt et iværksætterselskab.

Relaterede indlæg

 • GUIDE: Iværksætterselskab?

  Komplet guide! Hvad er et iværksætterselskab. Hvordan adskiller det sig fra et almindeligt anpartsselskab? Hvordan stifter jeg et iværksætterselskab?

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *