Problemstilling: Kan jeg ikke bare etablere selskab i udlandet og så slippe for skatten herhjemme?
Mange går tilsyneladende med den overvejelse at placere aktiviteter i et af dem ejet selskab i udlandet f.x. på Malta. (De pågældende bor i DK, og vedbliver at bo i DK.) Det kunne være et softwareselskab, der udbyder licenser og fakturerer via selskabet på f.x. Malta. På den måde placeres al indkomst jo i selskabet, og har – i følge de pågældendes opfattelse – herefter ikke noget med dansk (selskabs-) SKAT at gøre.
Man kan selvsagt godt etablere selskab i udlandet, og man kan godt lade selskabet udøve virksomhed. Man må gerne eje selskabet og man må gerne bo i Danmark samtidig. Men hvad med skatten? Hvorfor er der et problem?
Det er afgørende for beskatningen af et udenlandsk selskab – efter dansk skatteret – om ledelsen befinder sig i Danmark, eller om ledelsen af selskabet befinder sig (reelt) i udlandet. I beskrivelsen ovenfor befinder ejeren, den der kontrollerer selskabet, sig i Danmark. Problemstillingen kaldes
Hvor har selskabets ledelse sæde?
Afgørelsen af, om et selskabs ledelse har sæde her i landet, beror på en konkret vurdering af de faktiske forhold i forbindelse med beslutningstagningen i selskabet. Der lægges først og fremmest vægt på den daglige ledelse af selskabet. Selskabet vil derfor ofte blive anset for hjemmehørende i Danmark, når direktionen har sæde (eller når selskabets hovedsæde er beliggende) her i landet.
I det omfang bestyrelsen forestår den reelle daglige ledelse af selskabet, er stedet for bestyrelsens sæde af væsentlig betydning for vurderingen af, om selskabet er hjemmehørende i Danmark.
Det er stedet, hvor bestyrelsens beslutninger reelt træffes, der er afgørende for ledelsens sædes placering. Dette kan være aktuelt i tilfælde, hvor f.eks. bestyrelsesformanden reelt forestår den daglige ledelse af selskabet, eller i tilfælde, hvor beslutningerne er truffet forud for den formelle afholdelse af bestyrelsesmøde.
Beslutninger, der almindeligvis træffes på generalforsamlingsniveau, er som udgangspunkt ikke afgørende for, om selskabet kan anses for hjemmehørende her i landet. Den blotte aktiebesiddelse vil derfor som udgangspunkt ikke være afgørende for vurderingen. I det omfang en aktionær faktisk udøver ledelsen af selskabet, kan aktionærens hjemsted dog indgå i vurderingen af, om selskabets ledelse har sæde her i landet.
Hvis selskabets virksomhed er af en karakter, hvor der ikke er en faktisk daglig ledelse, fx fordi selskabets eneste aktivitet er at besidde aktier i andre selskaber, så må stedet, hvor de øvrige beslutninger vedrørende selskabets ledelse tages, lægges til grund.
Dette medfører, at hvis hovedparten af den ledelsesmæssige aktivitet, der foregår, sker i Danmark, så vil ledelsens sæde blive anset for at være i Danmark. Der lægges også i denne sammenhæng vægt på en vurdering af, hvor beslutningerne reelt træffes.
Hvis selskabets eneste aktivitet er aktiebesiddelse, vil det kunne tillægges vægt, hvor beslutninger træffes om, hvordan rettigheder i henhold til aktierne skal udøves. Tilsvarende vil der kunne lægges vægt på, hvorfra der forhandles om finansiering af selskabets aktiviteter.
Dvs., at hvis beslutningerne i fx et holdingselskab eller et investeringsselskab, der er ikke indregistreret i Danmark, reelt træffes i Danmark, så vil selskabet være hjemmehørende her i landet, uanset at der formelt er en direktion i udlandet, eller at bestyrelsesmøderne formelt afholdes i udlandet.
I henhold til selskabsskatteloven § 1, stk. 6, 3. pkt., finder bestemmelsen om fuld skattepligt for udenlandske selskaber med ledelse her i landet dog ikke anvendelse, for så vidt angår selskaber og foreninger mv., som er fuldt skattepligtige i et andet land, hvis DBO’en bestemmer, at Danmark skal lempe dobbeltbeskatning af indkomst fra et fast driftssted i det pågældende land efter exemptionsmetoden eller ved at give matching credit.
Konklusion
Med andre ord, bor du på Østerbro i København, så er der ofte ingen anden pointe i at placere aktiviteter i et selskab på Malta end fikumdik. Derfor drop tanken herom medmindre du har tænkt dig at udvandre fra Danmark. Længere er den ikke. Husk: vi orker ikke drøfte med dig, om vi mener SKAT opdager, at du placerer aktiviteter i udenlandske selskaber. Af samme årsag vil vi heller ikke at beskæftige os med etableringer, der alene har det formål.
Hej
Jeg har læst din artikel og er stadig lidt i tvivl om jeg evt. får et problem med min virksomhed.
Jeg har valgt at gå sammen med en kammerat i et lille 2 mands konsulent virksomhed og vælger at købe 50% af hans virksomhed som ligger i Holland.
Det jeg lidt er i tvivl om er om det kommer til at skabe problemer for os når jeg bor og arbejder fra Danmark og min kammerat bor og arbejder fra Sverige og virksomheden ligger i Holland, hvor min kammerat har oprettet virksomheden for nogle år siden og han oprindeligt er fra og har stats borgerskab.
Er det noget du kan give et lille svar på?
På forhånd tak :)
Det kræver konkrete vurderinger at komme med et svar = sagsoprettelse = $$ – så der kan ikke bare svares her…