Skattefri Virksomhedsomdannelse:
(Justeret oktober 2019 – væsentlige kommende nye regler fremhævet med rødt nedenfor)
Målgruppe:
Du driver personlig virksomhed
Skattefri Virksomhedsomdannelse er for dig som er erhvervsdrivende i personlig virksomhed.
Du vil dog gerne over i f.x. ApS
Du overvejer at omdanne din personlige virksomhed til et kapitalselskab.
Det kunne være et anpartsselskab eller et aktieselskab.
En Skattefri Virksomhedsomdannelse betyder, at du uden skat kan skabe et ApS ved at indskyde hele din personlige virksomhed i et anpartsselskab:
Skattefri virksomhedsomdannelse: Se denne video om :
***********************************************************
Skattefri virksomhedsomdannelse: Teknik – sådan foregår ..
Skattemæssig succession:
Kapitalselskabet indtræder i din stilling
Kapitalselskabet indtræder (overtager) i din tidligere skattemæssige stilling.
Selskabet bliver efter omdannelsen beskattet på dette grundlag, såfremt Selskabet senere måtte overdrage de aktiver Selskabet har modtaget ved virksomhedsomdannelsen.
Eksempel:
Har selskabet således overtaget en nedskrevet kassevogn, opstår der altså ikke et “nyt” afskrivningsgrundlag på bilen i forbindelse med omdannelsen.
Bilen overtages på den “niveau” den er nedskrevet til.
Det medfører, at det er klogt at få en ordentlig vurdering af, hvorvidt en omdannelse samlet set skal være “skattepligtig” eller skattefri.
Skattefri virksomhedsomdannelse: Hvad modtager jeg i “betaling” for at indskyde min virksomhed?
Du bliver ‘betalt’ med nye anparter i selskabet
Når du indskyder din virksomhed i for eksempel anpartsselskabet, skal anpartsselskabet betale dig et eller andet.
Som betaling for at du slipper ejerskabet af virksomheden udsteder selskabet derfor nye anparter i selskabet, og det er disse anparter du normalt modtager som betaling.
Eksempel:
Den personlige virksomhed er 1 million værd. Du modtager ikke betaling med 1 million fra anpartsselskabet, men anparterne i anpartselskabet ‘gives til dig’ af anpartsselskabet, og de er jo 1 million værd. Dette ‘bytte’, denne betaling’, betaler du ikke skat af.
Man skal beregne anparternes anskaffelsessum (Købesummen)
Der skal gennemføres væsentlige beregninger
Rent teknisk skal du vide, at man i den forbindelse skal beregne værdien af anparternes “købesum”, og denne beregning afhænger af en række faktorer forbundet med værdiansættelsen af din hidtidige enkeltmandsvirksomhed. Det kan være ret kompliceret.
Har du for eksempel et stort opsparet overskud påvirkes “købesummen”.
Købesummen kaldes også for anparternes “anskaffelsessum”. Du skal have din revisor på banen, og hjælpe med disse beregninger. Han skal under alle omstændigheder på banen i forbindelse med omdannelsen, da det er et krav.
Du skal – også – bruge en revisor.
Det er ikke nok, blot at have en advokat – det er ‘både og’
Da du hidtil har drevet personlig virksomhed, er det jo ikke sikkert, at du har haft en revisor hidtil.
Eller du har måske haft en revisor, der hverken er registreret eller statsautoriseret. Du skal derfor sørge for nu at vælge en revisor, der har tilstrækkelig erfaring med disse opgaver.
Hvis du ikke har en revisor, kan vi altid henvise dig til en revisor. Da vi har serviceret klienter i hele Danmark, kender vi rigtig mange gode revisorer rundt i landet.
Udskydelse af skatten
I forbindelse med beregningen af anskaffelsessummen på anparterne, tages der højde for den skat du egentlig skulle have betalt, hvis du blot solgte din virksomhed. Det er nemlig således, at den skattefri virksomhedsomdannelse ikke er ganske skattefri. Den er skattefri i det øjeblik, du laver selve omdannelsen, men hvis du senere sælger virksomheden (anparterne), kommer skatten til betaling. Der er med andre ord tale om en udskydelse af skatten.
For anpartsselskabet er det sådan, at anpartsselskabet bliver beskattet af de avancer din personlige virksomhed ville have oplevet, såfremt det var den personlige virksomhed, der solgte aktiverne.
Eksempel med bilen fra før.
Bilen er nedskrevet til et vist niveau.
Hvis den sælges til en bedre pris efter omdannelsen, vil selskabet måske genvundne afskrivninger.
Selskabet vil næppe opleve avancebeskatning, for det ville jo forudsætte, at kassevognen blev solgt til mere end den var købt for. Det er næppe et realistisk scenarie.
Du kan altså ikke undgå den senere beskatning ved at omdanne virksomheden, og herefter lade selskabet sælge virksomheden som sådan. Selskabet bliver herefter beskattet med 25% af den avance selskabet oplever.
Skal jeg så omdanne eller ej?
Det spørgsmål kan ikke besvares entydigt.
Med anpartsselskabet opnår du fremadrettet en begrænset hæftelse på nye sager. Læg lige mærke til det. Alt det, der er foregået hidtil i din personlige virksomhed, hæfter du selvfølgelig fortsat for.
Eksempel:
Jeg er håndværker og har drevet personlig virksomhed hidtil i et par år.
Jeg vil gerne omdanne den personlige virksomhed til anpartsselskab for at “slippe for” ansvaret ved udførte byggerier.
Kan jeg det?
NEJ: Kun for nye sager.
Alt hidtil hæfter du selvfølgelig fortsat for. Det er udført af dig i den personlige virksomhed og er derfor noget du hæfter for.
Nye sager efter opstarten af selskabet, de er dog omfattet af hæftelsesbegrænsningen.
Dernæst skal du være opmærksom på, at virksomhedsskatteordningen også kan være ret fordelagtig. Hvis du tjener mange penge, kan der være gode muligheder for investering i afskrivningsberettigede aktiver med virkning på din skattebetaling.
Kan jeg så omdanne eller ej?
Måske
Hvad angår Selskabet og personen gælder overordnet følgende betingelser:
- Der skal være fuld skattepligt i Danmark for begge parter.
- Man kan kun virksomhedsomdanne skattefrit ind i et dansk anpartsselskab eller et dansk aktieselskab.
- Selskabet kan både etableres i forbindelse med omdannelsen, men det
- Kan også godt eksistere i forvejen.
- Den virksomhed man omdanner, skal være en “rigtig” selvstændig erhvervsvirksomhed. Man kan altså ikke omdanne en såkaldt hobbyvirksomhed – altså en virksomhed som SKAT ikke har anerkendt som en rigtig erhvervsmæssig virksomhed.
- Når man omdanner den personlige virksomhed, kan man kun omdanne, såfremt man omdanner HELE den personlige virksomhed. Man kan altså IKKE skille aktiver fra, bortset fra fast ejendom.
- Hvis du omdanner din personlige virksomhed ind i selskabet SKAL du ende med at blive eneejer af selskabet. Der er dog ikke noget i vejen for, at du efterfølgende sælger anparter til andre i selskabet, eller at du lader andre tegne ny kapital i selskabet. Sælger du anparter bliver du dog beskattet, lader du andre tegne ny kapital, bliver du ikke beskattet. Ved en kapitaludvidelse gør du jo “kagen” større og udsteder nye anparter i selskabet. De anparter du hidtil har ejet, ejer du jo stadigvæk, og da der ikke er tale om salg, er der heller ikke tale om skat. Hvis du overvejer kombiløsning, altså både virksomhedsomdannelse og efterfølgende kapitaludvidelse, skal du husk at få os til at lave en Ejeraftale. Læs mere her. Men du skal også tale med os først, fordi ‘kombiløsningen’ må ikke være ‘en samlet plan’.
- Du kan kun gennemføre en skattefri virksomhedsomdannelse i perioden 01.01 – 30.06 i et kalenderår. Du kan altså stifte selskabet INDENFOR denne periode, for eksempel i maj måned, men regnskabsmæssigt får selskabet virkning fra 01.01. Alt det du har tjent i perioden 01.01 og til maj måned beskattes i selskabet!
Hvem skal hjælpe dig – revisor & advokat
I forbindelse med selve omdannelsen skal du anvende en registreret eller statsautoriseret revisor til at udarbejde en såkaldt vurderingsberetning og en åbningsbalance. Disse dokumenter skal vi anvende sammen med dig, når vi udformer de formelle selskabsdokumenter. Det er meget vigtigt, at dokumenterne er korrekte – er der for eksempel aktiver, der glemmes, og kan der ikke repareres på forholdet, kan HELE omdannelsen blive skattepligtig for dig. Det er en helt uoverskuelig konsekvens.
Hvorfor skal du ikke “kun” bruge revisor? Tjek næste afsnit..
Er der ting du skal tænke på, forinden du omdanner?
Ja, det er der.
Du modtager et helt nyt CVR nummer på det selskab, der bliver resultatet af omdannelsen. Den gamle personlige virksomhed opløses i forbindelse med omdannelsen. Dette giver anledning til en række overvejelser:
- Alle kontraktforhold som den personlige virksomhed hidtil har haft, og som du har hæftet for personligt, skal overføres til selskabet. I mange tilfælde er det uproblematisk, men du skal på den anden side tænke og få undersøgt, om det kan give problemer – og disse tanker skal du gøre INDEN omdannelsen.
- Alle leverandører til virksomheden skal acceptere skiftet fra dig og din virksomhed til selskabet! Det gælder naturligvis banken og de ansatte, men også banale leverandører af el, vand, varme og varer, telefon, internet etc.
- Det gælder også udlejer. Og her skal du undersøge forholdet i lejeaftalen. Såfremt udlejer for eksempel får ret til at hæve huslejen ved lejerskifte, så kan du EFTER omdannelsen opleve, at din husleje stiger. Derfor bør vi læse din lejekontrakt INDEN omdannelsen.
- Det gælder også alle dine løbende kontraktforhold. Er du IT Konsulent og har en fortløbende aftale, kan denne fortløbende aftale kun overføres til selskabet såfremt kunden aktivt ACCEPTERER dette. Du kan altså ikke bare nøjes med en mail.
Du skal med andre ord gennemføre en komplet analyse af ALLE din virksomheds aftaler, lave en tjekliste, kontakte dem alle, og bekræfte aftaler om, at de overføres til dit kommende selskab.
Vi kan hjælpe dig, som vi har hjulpet så mange andre. Du skal igang i efteråret/vinteren FØR 0101 – 3006. Det er i hvert fald klogt.
Væsentligt nyt fra 01.01.2020 – såfremt Lovforslag L4 vedtages:
Der er fremsat nyt lovforslag i dag, der bl.a. helt jordnært har betydning for skattefrie virksomhedsomdannelser. – Lovforslag L4 https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/l4/som_fremsat.htm
I lov om skattefri virksomhedsomdannelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 934 af 4. august 2015, foretages følgende ændring: 1. I § 2, stk. 1, nr. 5, 3. pkt., indsættes efter »flere virksomheder«: »på omdannelsesdatoen«. (Reglerne foreslås at gælde fra den kommende 2020 sæson.. dvs. 01.01.2019)
Baggrund helt kort:
Landsskatteretten har ved en afgørelse af 3. december 2018 om skattefri virksomhedsomdannelse fastslået, at det er på tidspunktet for omdannelsens gennemførelse, det skal bedømmes, hvor mange virksomheder ejeren driver i virksomhedsordningen.
Derfor forslaget:
Det foreslås, at det skal være på omdannelsesdatoen, at det skal bedømmes, om ejeren driver en eller flere virksomheder i virksomhedsordningen. Det er herefter ikke muligt at gennemføre en skattefri virksomhedsomdannelse i situationer, hvor en eller flere virksomheder sælges fra eller påbegyndes i perioden mellem omdannelsesdatoen og datoen for omdannelsens gennemførelse. Det bliver således en betingelse, at alle virksomheder, der drives på omdannelsesdatoen, ligeledes ejes på tidspunktet for omdannelsens gennemførelse, dvs. at alle virksomhederne i virksomhedsordningen indgår i omdannelsen.
Den foreslåede ændring medfører i flg. forslaget, at der skabes en sammenhæng mellem tidspunktet for opgørelsen af aktierne eller anparternes anskaffelsessum og tidspunktet for bedømmelse af, om ejeren driver en eller flere virksomheder i virksomhedsordningen. Efter den foreslåede ændring er det aktiver og passiver, der er til stede på omdannelsesdatoen, der kan indgå i en virksomhedsomdannelse. En skattefri virksomhedsomdannelse vil herefter være betinget af, at det er de samme virksomheder på omdannelsesdatoen (01.01), som også medtages i omdannelsen på gennemførselstidspunktet.
Med andre ord:
Har DU tilkøbt en virksomhed i foråret (i mellem perioden mellem 01.01. – 30.06, der således ikke var ejet inden udgangen af året før) kan vi ikke længere gennemføre en skattefri virksomhedsomdannelse. Har DU frasolgt en virksomhed (for eksempel en ejendom) i foråret (i mellem perioden mellem 01.01. – 30.06, der således var ejet inden udgangen af året før, men ikke ejes, når vi beslutter en omdannelse) kan vi ikke længere gennemføre en skattefri virksomhedsomdannelse.
Eksempel:
Ejeren af to virksomheder hhv. en tømrervirksomhed og udlejningsejendom har valgt at anvende virksomhedsordningen. Tømrervirksomheden ønskes omdannet til et anpartsselskab. Omdannelsen gennemføres ved selskabets stiftelse den 1. maj 2019 med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2019 som omdannelsesdato i skattemæssig henseende. Virksomheden anvender kalenderåret som regnskabsår.
Den 15. april 2019 overdrages udlejningsejendommen til ejerens ægtefælle ved en ægtepagt, som tinglyses den 22. april 2019, dvs. efter omdannelsesdatoen, men inden gennemførselsdatoen.
På omdannelsesdatoen den 1. januar 2019 opgøres en negativ anskaffelsessum for anparterne til anpartsselskabet, og virksomhedernes sidste årsregnskab viser en negativ indskudskonto, der omfatter både tømrervirksomheden og udlejningsejendommen.
Når anskaffelsessummen er negativ kan der alene ske en skattefri virksomhedsomdannelse, hvis virksomhedsordningen er anvendt i året forinden omdannelsen, hvis en negativ indskudskonto udlignes inden omdannelsen, og hvis samtlige virksomheder, som ejeren driver i virksomhedsordningen, indgår i omdannelsen.
I eksemplet indgår begge virksomheder i virksomhedsordningen ved udgangen af det forudgående regnskabsår. Begge virksomheder indgår dermed i opgørelsen af anskaffelsessummen på omdannelsesdatoen den 1. januar 2019, og da denne er negativ, skal det endvidere på omdannelsesdatoen bedømmes om indskudskontoen er negativ. På gennemførselstidspunktet den 1. maj er udlejningsejendommen imidlertid solgt fra, således at det alene er tømrervirksomheden, der indgår i omdannelsen. På gennemførselstidspunktet den 1. maj 2019 opfyldes dermed det formelle krav om, at alle virksomheder skal medtages, da der på dette tidspunkt alene er én virksomhed tilbage.
Med lovforslaget foreslås det, at det ikke skal være muligt at gennemføre virksomhedsomdannelsen skattefrit i situationer, hvor en af flere virksomheder sælges fra eller påbegyndes i perioden mellem omdannelsesdatoen og datoen for omdannelsens gennemførelse. Det vil efter den foreslåede ændring være en betingelse, at alle virksomheder, der drives på omdannelsesdatoen, ligeledes ejes på tidspunktet for omdannelsens gennemførelse, således at alle virksomhederne i virksomhedsordningen indgår i omdannelsen. Der etableres dermed en sammenhæng mellem de værdier, der på omdannelsesdatoen ligger til grund for opgørelsen af den negative indskudskonto, og de værdier, der indskydes i selskabet ved virksomhedsomdannelsen.
Hvis antallet af virksomheder i virksomhedsordningen først skal bedømmes på tidspunktet for selskabets stiftelse (gennemførselstidspunktet), medfører det, at udligningen af den negativ indskudskonto kan være sket med et for lavt beløb. Ved at fastsætte tidspunktet for bedømmelsen af antallet af virksomheder i virksomhedsordningen til omdannelsesdatoen sikres det, at der ikke opstår en mulighed for at inddrage privat gæld under omdannelsen. Omdannelsesdatoen er dagen, der følger efter statusdatoen for sidste årsregnskab i den personligt drevne virksomhed, jf. virksomhedsomdannelseslovens § 3, stk. 1, 2. pkt., og dermed er omdannelsesdatoen retvisende for, hvilke aktiver og passiver der er i virksomhedsordningen.
Herudover skabes en sammenhæng i virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 5, første og sidste punktum, når antallet af virksomheder, som ejeren driver, skal opgøres efter forholdene på omdannelsesdatoen, hvortil den skattemæssige virkning af omdannelsen er tilknyttet.
Den foreslåede justering skal herudover sikre, at virksomhedsskattelovens § 16 b fortsat kan fungere som en værnsregel. Bestemmelsen skal forhindre, at skattepligtige ved virksomhedsophør i forbindelse med delvis skattefri virksomhedsomdannelse holder aktiver uden for omdannelsen og overfører dem til privatøkonomien alene med efterbeskatning af en forholdsmæssig del af konto for opsparet overskud til følge.
Hvad så nu?
Hvis du er tændt på tanken om at omdanne dig til et kapitalselskab, så tøv ikke. Send en mail om dine planer, så sætter vi et møde op sammen med dig og din revisor. Det kan sagtens være et telefonmøde, hvis du ikke lige bor i nærheden af København.
Kan du kombinere med et holdingselskab oven på det kommende anpartsselskab?
Ja
Ja. Vi gennemfører umiddelbart efter omdannelsen, en skattefri ombytning, hvorved dit nye holding fremkommer.
Hvorfor skal jeg vælge holdingselskab ’til’?
Det afhænger af en række faktorer, om der er en pointe i at vælge et holdingselskab ’til’, nu hvor vi er i gang.
Jeg vil opfordre dig til at læse denne dedikerede artikel om netop de 6 tunge pointer for, hvorfor..
Hvad er en skattefri anpartsombytning
En skattefri ombytning betyder, at man bytter de anparter, men netop har fået i betaling for virksomhedsomdannelsen, med nye anparter i et nystiftet holdingselskab.
Se den dedikerede video om ombytning her:
Og læs den dedikerede artikel her