Overvejer du dit Holding IVS – du kan lukke nemt med omvendt lodret fusion.
I disse dag sidder mange og betragter en holdingkonstruktion med IVS’ der skal om-registreres inden 15.10.21 – lige om lidt.
Skal man om-registrere eller skal man lukke? Denne artikel handler om dig, der vil lukke.
Denne artikel handler ikke om dig, der er i tvangsopløsning. Du har afleveret seneste årsrapport, og alt er sådan set i orden.
Men ønsker du at lukke dit Holding IVS er der forskellige metoder, og en metode, der er hurtig er at anvende reglerne om omvendt lodret fusion. Handlingen er skattefri.
For eksempel:
Lukke Holding IVS – metodevalg – omvendt lodret fusion.
Der er en række faktorer, man skal have in mente, for handlingen er såkaldt skatterelevant, og har Holdingselskabets datterselskab en værdi, kan dit valg af metode have skattekonsekvens for dig. Det skal afklares. Derfor skal du generelt ikke træffe dit valg uden konkret rådgivning. Derfor skal rette henvendelse til mig først.
Grundlæggende kan dit holdingselskab lukkes på 3 måder: Man kan gennemføre en såkaldt betalingserklæring, man kan gennemføre en likvidation, eller man kan ‘fusionere holdingselskabet ned i datterselskabet’.
Lukke Holding IVS – via en fusion.
Ved en fusion ophører Holdingselskabet med at eksistere, fordi det smelter sammen med Datterselskabet.
I denne artikel taler vi om, at Holdingselskabet IVS smelter sammen med (fusioneres) Datterselskabet, som kan være enten et anpartsselskab eller et IVS.
En sådan fusion mellem et Holdingselskab og et datterselskab, hvor datterselskabet fortsætter, og holdingselskabet ‘dør’, kaldes en omvendt lodret fusion.
Transaktionen indebærer, at Holdingselskabet IVS simpelthen opløses ned i datterselskabet ApS/IVS, uden at der gennemføres en ‘tung’ likvidation. Ved handlingen ‘overtager’ datterselskabet alt, hvad Holdingselskabet ejer, alle aktiver og alle forpligtelser. Man siger at Datterselskabet indtræder i Holdingselskabets ‘stilling’ (Succession).
Hvis ellers betingelserne er opfyldt, har fusionen ingen skattemæssige konsekvenser for hverken dig, der ejer Holdingselskabet IVS eller for Holdingselskabet eller Datterselskabet.
Fusionen kan gennemføres med både skattemæssig og regnskabsmæssig virkning tilbage til 1. dag i det aktuelle regnskabsår.
På dansk: Hvis dit holdingselskab har aflagt regnskab med udgangen af kalenderåret den 31.12.20 kan fusionen altså gennemføres tilbage til den 1. januar 2020.
Fordel: du slipper ganske enkelt for at skulle udforme en årsrapport eller tilsvarende for mellemperioden. (Omkostninger spares.)
Sammenligner du dette med for eksempel en likvidation, så vil du se, at en likvidation jo forudsætter, at der dels afleveres et afsluttende regnskab, dels skal søges om skattekvittance hos SKAT. Sidstnævnte tager ‘100 år’.
Hvorfor skal man ikke udforme en årsrapport for mellemperioden fra sidste regnskab og til fusionstidspunktet, og hvorfor skal man ikke søge skattekvittance?
Det er fordi det ‘fortsættende selskab’ (altså Datterselskabet) jo overtager alt, hvad der var i Holdingselskabet IVS . Både på godt og ondt. Er der en lille opsparing, ryger opsparingen ned i Datter. Skylder holding dig penge, ryger gælden med ned i Datter. Det sidste er tankevækkende…
Er du en af de heldige, der fulgte vore modeller fra 2014 og etablerede et Holding IVS, indlånte (dengang) 50.000 kr., etablerede ApS; så er modellen særlig interessant for dig, der endnu ikke har fået lånet retur, men hvor udviklingen af din forretning er gået langsommere end forventet – for eksempel pga. af Corona…
For eksempel Lise som jeg talte med i går: Hun slæber rundt på sit gamle Holding IVS, det er gået ‘OK’ i ApS, men hun er træt af udsigten til omkostninger til omregistrering og udsigten til flere udgifter på det holding, som hun ikke anvender, fordi driften af flere årsager bare er gået markant langsommere end forventet. Vi gennemfører nu en omvendt lodret fusion, og Lise’ gamle indlån til IVS’ på 50.000 som blev anvendt til etablering af ApS i sin tid, det følger med ned i – ja – ApS som nu fuldt legalt skylder Lise 50.000 kr. Godt nok mister Lise sit holdingselskab, fred med det, men reelt ender det med, at hendes ApS er etableret for den 1 krone, der var konsekvensen af min gamle model fra 2014. Lise får jo – når ApS kan betale – de 50.000 kr. retur.
Kontakt mig meget hurtigt, den 15.10.21 er lige om lidt…
Jeg har et holdingselskab der er IVS og et drift selskab der er ApS
Kan jeg beholde mit Eksisterende CVR nummer i Drift selskabet og så “nedlægge” holdingselskabet på denne måde ?
Hvad er udgiften hertil og er det noget i foretager?
Der er to former for fusion: den dyre med revisorerklæring (kaldes ‘straksfusion’) eller den ‘mindre dyre’ uden revisorerklæring. Den ‘mindre dyre’ kræver 4 ugers offentliggørelse af fusions-‘hensigten’ og der er mindre end 4 uger til den 15.10.21 som er sidste beslutningsdato vedr. dit ivs. Derfor er den ‘mindre dyre’ ikke ‘i spil’ længere – kun den ‘dyre med revisorerklæring’. Det kan næppe betale sig at anvende den dyre løsning nu. Det vi foreslår og gennemfører for en række iværksættere som dig er, at 1) omregistrere holdingselskabet (IVS) omgående, hvorefter vi i ro og mag 2) gennemfører den mindre dyre fusion bagefter. Ring til mig i dag på 21 60 49 83. Du lander hos min sekretær, men jeg skal nok ringe retur. Vi har ‘pres på’ pga af mængden af omregistreringer. (Det koster ikke noget at tale sammen og så kan vi kortlægge dine muligheder lynhurtigt.
Nej. Du skal nok gennemføre en lodret ‘straks’ fusion, hvorefter datter IVS smelter op i Moderselskabet. Men send mig en mail straks på jt@ etc… se nedenfor til venstre….. så kan jeg ringe til dig omgående… (Det koster ikke noget)…
Hej,
Jeg har et holdingselskab, som er Aps – og mit druftselskab er etableret efterfølgende som ivs. Kan jeg benytte den model, du skitserer ovenfor?