>>>OBS OBS: Nu kan ApS stiftes med indskud på kun 20.000 kr., mod før 40.000 kr. <<<
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
  • Få en samtale
  • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
  • Få en samtale
  • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
  • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
  • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
    ★ ★ ★ ★ ★
    ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
  • Anders J. Kousgaard, Direktør,
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
  • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
  • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
  • Casper Bak, Direktør, SoHo
    ★ ★ ★ ★ ★
  • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
  • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
  • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
  • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
    ★ ★ ★ ★
    Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
  • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
  • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
  • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
  • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
  • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
  • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
  • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
    ★ ★ ★ ★ ★
    ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Notat om Momsfritagelse ved Virksomhedsoverdragelse

1. Indledning

Virksomhedsoverdragelse er et komplekst område i momslovgivningen, som kan have betydelige skattemæssige konsekvenser. Dette notat gennemgår reglerne omkring momsfritagelse ved overdragelse af en virksomhed eller en del af denne, som fastlagt i momslovens § 4, stk. 5. Formålet er at belyse, hvornår en transaktion kan anses som en virksomhedsoverdragelse og dermed være fritaget for moms. Derudover vil notatet inddrage praktiske eksempler, retspraksis og anbefalinger for korrekt håndtering.

2. Lovgrundlag

Ifølge momslovens § 4, stk. 5 gælder følgende:

“Til levering mod vederlag kan dog ikke henregnes overdragelse af en samlet formuemasse som led i en overdragelse af virksomheden eller af en del af denne. Når virksomheden er registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51 a for den aktivitet, der udøves i forbindelse med den overdragne formuemasse, er det dog en betingelse, at køberen ligeledes bliver registreret for den pågældende aktivitet. Virksomheden skal inden 8 dage efter overdragelsen give told- og skatteforvaltningen meddelelse om køberens navn og adresse samt salgsprisen for det overdragne.”

Denne bestemmelse understøtter, at overdragelse af en virksomhed eller en del heraf, under visse betingelser, ikke anses som momspligtig levering. Dette sikrer en glidende overgang uden momsbyrde mellem sælger og køber.

3. Definition af en Samlet Formuemasse

For at en overdragelse kan betragtes som en virksomhedsoverdragelse, skal det overdragne udgøre en “samlet formuemasse.” Dette betyder, at der skal overdrages en økonomisk enhed, der er i stand til at fortsætte driften. Dette koncept er afgørende for vurderingen af momsfritagelse. Eksempler på, hvad der kan udgøre en samlet formuemasse, inkluderer:

  • Driftsmidler, inventar og lagerbeholdning.
  • Immaterielle aktiver såsom goodwill, patenter, software og varemærker.
  • Eksisterende kundekontrakter, licensaftaler og leverandøraftaler.
  • Ansatte, som fortsætter i virksomheden, og de dertil knyttede arbejdsforhold.

Det er ikke nødvendigt, at alle virksomhedens aktiver overdrages, men de overdragne aktiver skal tilsammen udgøre en funktionel enhed, som køberen kan fortsætte driften med. Hvis blot enkelte aktiver overdrages uden mulighed for fortsættelse af driften, vil transaktionen ikke være momsfri.

4. Betingelser for Momsfritagelse

4.1. Fortsættelse af Driften

En væsentlig betingelse for momsfritagelse er, at køber fortsætter driften af virksomheden. Dette indebærer, at køberen overtager de overdragne aktiver og bruger dem til at videreføre virksomhedens aktivitet i væsentlig samme form. Det er uden betydning, om køberen ændrer virksomhedens navn eller foretager mindre justeringer i forretningsmodellen, så længe kernen i virksomhedens aktivitet fortsætter.

4.2. Momsregistrering

Hvis den overdragende virksomhed er momsregistreret for den pågældende aktivitet, skal køberen ligeledes lade sig momsregistrere for samme aktivitet. Dette krav sikrer, at momspligten over tid opretholdes, og at SKAT kan følge virksomhedens økonomiske aktiviteter. Undlader køberen at lade sig registrere, vil momsfritagelsen ikke finde anvendelse, og der skal beregnes moms af overdragelsen.

4.3. Meddelelse til SKAT

Virksomheden skal inden 8 dage efter overdragelsen give meddelelse til SKAT om køberens navn og adresse samt salgsprisen for det overdragne. Dette krav er afgørende for at dokumentere overdragelsen som en virksomhedsoverdragelse. Manglende overholdelse af denne meddelelsespligt kan føre til, at transaktionen anses som momspligtig.

5. Undtagelser fra Momsfritagelsen

Der findes situationer, hvor overdragelse af aktiver ikke kan betragtes som en virksomhedsoverdragelse og derfor ikke er momsfri:

  • Overdragelse af enkeltaktiver: Hvis kun enkelte aktiver overdrages, som ikke udgør en samlet funktionel enhed, vil transaktionen ikke være momsfri. Dette kan f.eks. være salg af maskiner eller inventar uden overdragelse af kundekreds eller driftsaftaler.
  • Manglende fortsættelse af driften: Hvis køberen ikke har til hensigt at fortsætte driften, men i stedet erhverver aktiverne til investering eller ophør af virksomhedens aktivitet, vil transaktionen være momspligtig.
  • Manglende momsregistrering: Hvis køberen ikke registrerer sig for moms i forbindelse med den overdragne aktivitet, vil momsfritagelsen ikke finde anvendelse.

6. Praktiske Eksempler

6.1. Overdragelse af en Softwareplatform

Hvis en virksomhed overdrager en softwareplatform, herunder tilhørende domæner, kildekode og kundeportefølje, og køberen fortsætter driften af platformen i væsentlig uændret form, vil dette typisk blive betragtet som en virksomhedsoverdragelse. Overdragelsen vil i så fald være momsfri, forudsat at køberen registrerer sig for den pågældende aktivitet, og at SKAT modtager de nødvendige oplysninger inden for fristen.

6.2. Overdragelse af Driftsmidler

Hvis en virksomhed sælger sine driftsmidler enkeltvis, uden at der overdrages kundekontrakter eller andre elementer, der muliggør fortsættelse af driften, vil dette ikke være en virksomhedsoverdragelse. I sådanne tilfælde skal der pålægges moms på salget af de enkelte aktiver.

6.3. Overdragelse af en Butik

Hvis en detailbutik sælger hele sin forretning, inklusive varelager, inventar, kundebase og eventuelle lejekontrakter, og køberen fortsætter med at drive butikken, vil dette blive betragtet som en virksomhedsoverdragelse. Transaktionen vil derfor være momsfri, så længe køberen registrerer sig for moms, og SKAT informeres korrekt.

7. Dokumentation og Forholdsregler

For at sikre, at en overdragelse kan anses som en momsfri virksomhedsoverdragelse, er det vigtigt at:

  • Udarbejde en detaljeret overdragelsesaftale: Aftalen skal klart beskrive, hvilke aktiver der overdrages, og hvordan driften fortsættes. Dette dokument vil være centralt i tilfælde af en skattemæssig gennemgang.
  • Registrering af køber: Sørg for, at køberen er eller bliver momsregistreret for den pågældende aktivitet. Dette er en grundlæggende forudsætning for momsfritagelsen.
  • Indgivelse af meddelelse til SKAT: Overhold fristen for meddelelse til SKAT inden 8 dage efter overdragelsen. Angiv præcise oplysninger om køberens navn, adresse og salgsprisen.
  • Opbevaring af dokumentation: Gem al relevant dokumentation, herunder korrespondance med SKAT, aftaler og registreringsoplysninger, for at kunne dokumentere momsfritagelsen ved eventuel revision.

8. Retspraksis og Vejledninger

Der findes flere afgørelser fra SKAT og domstolene, der belyser grænserne for, hvornår en overdragelse kan betragtes som en virksomhedsoverdragelse:

  • SKM2014.123.SKAT: Denne afgørelse bekræfter, at overdragelse af en komplet forretningsenhed, inklusiv ansatte og driftsaftaler, er momsfri.
  • EU-Domstolens afgørelse i sag C-497/01 (Zita Modes): EU-Domstolen fastslog, at en overdragelse kan være momsfri, selvom ikke alle aktiver overdrages, så længe de overdragne aktiver gør det muligt at fortsætte driften.

9. Konklusion

Overdragelse af en virksomhed eller en del af denne kan være momsfri, hvis betingelserne i momslovens § 4, stk. 5 er opfyldt. Det er afgørende at sikre, at der er tale om en samlet formuemasse, at køberen fortsætter driften, og at de nødvendige meddelelser gives til SKAT. Ved korrekt håndtering kan unødvendige momsomkostninger undgås, og transaktionen gennemføres i overensstemmelse med gældende regler. Det anbefales at søge rådgivning hos en moms-ekspert for at sikre korrekt fortolkning og håndtering af reglerne.

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *