>>> RING DIREKTE TIL ADVOKAT JACOB TØJNER PÅ 21 60 49 83 <<<
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
  • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
  • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
  • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
    ★ ★ ★ ★ ★
    ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
  • Anders J. Kousgaard, Direktør,
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
  • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
  • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
  • Casper Bak, Direktør, SoHo
    ★ ★ ★ ★ ★
  • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
  • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
  • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
  • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
    ★ ★ ★ ★
    Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
  • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
  • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
  • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
  • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
  • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
  • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
  • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
    ★ ★ ★ ★ ★
    ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Indledende om emnet?

Det følger af den såkaldte Retsvirkningslov § 15, at alt hvad ægtefællerne ejer ved ægteskabets indgåelse eller senere erhverver, indgår i almindeligt formuefællesskab mellem dem, for så vidt det ikke er gjort til særeje.(Det gælder selvfølgelig også anparterne i et eventuelt holdingselskab.)

Det følger altså modsætningsvis af sætningen: …for så vidt det ikke er gjort til særeje … at det ægtefællerne erhverver … kan … føres til særeje.

Kap. 2. Om formuen

§ 15

Alt hvad ægtefællerne ejer ved ægteskabets indgåelse eller senere erhverver, indgår i almindeligt formuefællesskab mellem dem, for så vidt det ikke er gjort til særeje, jf. § 28.
Stk. 2. På rettigheder, som er uoverdragelige eller i øvrigt af personlig art, får reglerne om formuefællesskab dog kun anvendelse i den udstrækning, hvori det er foreneligt med de for disse rettigheder særlig gældende regler.

Hvad er fælleseje og hvad er særeje?

Fælleseje kaldes også formuefællesskab. Formuefællesskab og fælleseje betyder IKKE at man ejer (det man ejer) fælles. Næ. Det betyder, at man derimod deler fællesboet ved for eksempel skilsmisse. Altså det som Manden ejer og det som Hustruen ejer, der lægges sammen i en samlet pulje, hvorefter hver af dem har krav på 50%.

Særeje betyder, at det man ejer (selv), ikke skal indgå i det regnskab (eller opgørelse). Det man ejer bliver simpelthen holdt udenfor og er lagt til side. Der er forskellige former for særeje: Skilsmissesæreje, Fuldstændig særeje, Kombinationssæreje, Brøkdelssæreje, Sumsæreje, Anpartssæreje.

Det fører for vidt og forklare, hvad alle disse særeje står for, så derfor definerer jeg dem  folk “plejer” at vælge:

Skilsmissesæreje:

Skilsmissesæreje bevirker, at særejet ikke skal indgå i delingen ved separation og skilsmisse. Fællesboskiftelovens § 70 a, stk. 2 om krydsende udtagelsesret gælder ikke for skilsmissesæreje. Ved en ægtefælles død er formuen fælleseje. Længstlevende ægtefælle kan derfor sidde i uskiftet bo med skilsmissesærejet; og har udløsningsret efter arvelovens § 12. Ulempen for længstlevende er, at også dennes formue bliver fælleseje ved død. Hvis længstlevendes formue er større end førstafdødes, skal længstlevende ved skifte aflevere boslodskrav til førstafdødes bo – til fordel for førstafdødes og evt. kreditorer, hvis førstafdødes bo var insolvent.

Fuldstændig særeje:

Fuldstændigt særeje bevirker, at særejet gælder, hvad enten ægteskabet opløses ved separation/skilsmisse eller ved ægtefællens død. Har begge ægtefæller fuldstændigt særeje, beholder længstlevende ægtefælle sit eget særeje og kan ikke kræve boslod af afdødes særeje, som fordeles til kreditorer og arvinger, herunder den længstlevende ægtefælle. Denne kan ikke sidde i uskiftet bo, jf. arvelovens § 17. Der er udlægsret for ægtefællens arv af særejet, jf. arvelovens § 13 c, men ikke udløsningsret, cf. arvelovens § 12 b.

 

 

 

Hvorfor placere holdingselskabet i særeje? (eller driftsselskabet for den sags skyld).

Den  nok primære årsag til at ville placere virksomheden eller holdingselskabet i særeje er selvfølgelig at holde værdierne udenfor fællesejet eller formuefællesskabet. Værdierne i virksomheden er oftest bundet op på ikke realiserbare værdier, og værdierne indeholder ofte latente skatter og er ikke likvide.

Lad os tage et eksempel

Hustruen ejer ½ af andelslejligheden, der har en “friværdi” på 200.000. Manden ejer det samme. Herudover består Fællesboet af almindeligt indbo for 100.000, og der er ikke nogen formue. Hustruen ejer et IVS, hvori hun udvikler en APP. IVS’ kapital er på kr. 1.000. Efter en årrække viser det sig at 2 mulige investorer kunne være interesseret i samlet at smide 500.000 i hendes virksomhed for 1/5 ejerskab. Ergo må virksomheden jo være 5 x 500.000 kr. værd, eller 2,5 mio. kr. Manden falder for fitnesstræneren, hun er jo aldrig hjemme, og nu vil han skilles. Og hvad sker der så?

bodeling eksempel

bodeling eksempel

(ja: indbo er med “d” godt set..)

Til dette eksempel kan man jo med rette stille spørgsmålet: hvor skal hustruen få 1.325.000 kr. fra. Ja, jeg ved det ikke – måske ved at blive tvunget til at sælge virksomheden til investorerne, eller sælge en endnu større andel til investorerne – og betale en masse skat. Eller ved at optage et temmelig stort lån i banken med pant i virksomheden? Det korte af det lange er, eksemplet har jo helt uoverstigelige konsekvenser – fordi manden løber med fitness trænere.

For jer der arbejder sammen og ejer en virksomhed i fællesskab:

Hvis vi to (dig kære læser & mig) ejer en virksomhed sammen, og ovenstående så sker for mig.

Så er det mig, der skal skilles, og så er det jo mig, der i eksemplet skal finde 1.325.000 for at kunne betale min “X”.

Og kan jeg ikke det, så må jeg jo udbyde mine andele i vores fælles virksomhed til salg.

Og da vi sikkert har – nu da du har mig som forretningspartner – udformet en ordentlig og seriøs ejeraftale så følger det jo heraf, at du har forkøbsret til mine anparter i vort fælles selskab, såfremt jeg udbyder dem til salg. Det er selvfølgelig fint nok, men var det det du skulle bruge din opsparing på i dit holdingselskab. Det der skulle være din pension, sparet skattefrit op i dit holding, det skal nu bruges som købesum for mine anparter i vores selskab, fordi min hustru løber med en fitnesstræner – (en passant, hvilket jeg måske godt kunne forstå, hvis hun gjorde, men det har ikke noget med dette indlæg og gøre.)

Hvordan kan du fjerne denne risiko? Det kan du kun ved at kræve, at jeg placerer mine anparter i vort fælles selskab (og ejer jeg dette fælles selskab igennem mit holdingselskab, hvilket jeg selvfølgelig gør, fordi alt andet er tåbeligt ved fælleseje om en fælles virksomhed – da anparterne i mit holdingselskab) i mindst skilsmissesæreje.

Her holdes IVS'et udenfor skilsmissen..

Her holdes IVS’et udenfor skilsmissen..

Derfor.

Hvordan placerer man holdingselskabet i særeje?

Svaret herpå finder vi i Retsvirkningslovens § 28:

 

Kap. 4. Om ægtepagter og andre retshandler mellem ægtefæller

§ 28

Ved ægtepagt kan ægtefæller aftale:

  1. at hver ægtefælle ved bodeling efter separation eller skilsmisse beholder, hvad denne ejer, men at der er formuefællesskab ved dødsboskifte (skilsmissesæreje), og
  2. i forbindelse med en aftale om skilsmissesæreje, at ejendelene ved dødsboskifte skal forbeholdes en ægtefælle eller dennes arvinger (fuldstændigt særeje).
Stk. 2. En aftale efter stk. 1 kan angå en del af ægtefællernes ejendele, kan tidsbegrænses og kan træffes alene med henblik på en af ægtefællernes død.
Stk. 3. En aftale efter stk. 1 omfatter, hvad der træder i stedet for de ejendele, aftalen vedrører, og indtægter af disse ejendele, medmindre andet er bestemt i aftalen.
****

§ 37

Ægtepagt må for at blive gyldig tinglyses i personbogen jf. kapitel 6.

For at udforme en ægtepagt skal du anvende en advokat. Det skal du fordi det at udforme en ægtepagt – der godt nok omfangsmæssigt kun omfatter 1 -3 A4 ark, indebærer rådgivning. Dernæst skal ægtepagten tinglyses. Det koster et gebyr til den danske stat.. (Som sædvanligt..) Gebyret til at anvende det digitale system er kr. 1.660 – se om gebyrer her.

 

Hvornår placerer man bedst holdingselskabet i særeje?

Det gør man selvfølgelig i forbindelse med indledningen af et samarbejde. Eller man gør det FØR man bliver gift. Og ja, ægtefællen skal overbevises, hvis man først er blevet gift. Det kan være et problem, men som jeg altid siger, det er farligt for den “fælles økonomi” at lade være. Se eksemplerne ovenfor.

 

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *