>>> VI HOLDER FERIELUKKET TIL MEDIO JULI 2024 <<<
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
 • Få hjælp til låneaftale
 • Specialistadvokat Jacob Tøjner bistår med udformningen. Undgå fejl. 99% opnår fast pris. Nemt & enkelt.
 • 99% opnår fast pris (klik)
 • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
 • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
 • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
  ★ ★ ★ ★ ★
  ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
 • Anders J. Kousgaard, Direktør,
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
 • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
 • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
 • Casper Bak, Direktør, SoHo
  ★ ★ ★ ★ ★
 • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
 • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
 • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
 • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
  ★ ★ ★ ★
  Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
 • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
 • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
 • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
 • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
 • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
 • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
 • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
  ★ ★ ★ ★ ★
  ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Målgruppe:

Lån til mit IVS – iværksætterselskab

Målgruppen for denne artikel er dig, der allerede driver virksomhed gennem et iværksætterselskab, eller dig, der overvejer at drive virksomhed gennem et iværksætterselskab.

Hvis du vil have mere viden om iværksætterselskabet, skal du først læse min omfattende guide om iværksætterselskabet ved at klikke her

 

Få præsenteret problemstillingen på video:

 

Lån til mit iværksætterselskab – mere om finansiering af driften

Hvis du stifter et iværksætterselskab, ved du godt, at du kan nøjes med at indskyde fra 1 krone. Du vælger selv 1, 100, 1.000, 10.000, etc. Før du vælger størrelsen at det nødvendige kapitalindskud, bør du læse lidt mere om såkaldt forsvarligt kapitalberedskab i iværksætterselskabet.

Det kan du læse om her.

Du kan også lige se denne video:

Indskud på 1 tusse.

Hvis du stifter eller har stiftet et iværksætterselskab, så kan du nok godt regne ud, at kr. 1.000 næppe rækker langt, hvis du får behov for at investere i aktiver (f.x. købe en computer), gennemføre en markedsføringskampagne eller bare købe en hjemmeside eller et domænenavn.

Der må flere penge til.

Hvordan får jeg så flere penge ind i iværksætterselskabet?

Du kan

Forhøje selskabskapitalen

 • enten forhøje iværksætterselskabets kapital gennem en kapitalforhøjelse, hvilket simpelthen betyder at du gør lagkagen større. Stifter du med kr. 1.000, har kagen en størrelse på kr. 1.000. Skal den gøres større, skal du smide mere kapital ind i selskabet, kapital som bindes i selskabet på samme måde som de første kr. 1.000. Dette kaldes en kapitalforhøjelse.
 • Metoden og nærmere info herom er beskrevet her.

Låne penge ind til selskabet

Du kan også “bare” låne penge til dit iværksætterselskab.

I den forbindelse – og for at forhindre at du på noget tidspunkt virkelig klokker i det – så skal du huske følgende mantra: Du må gerne lån ind (i selskabet), men du må aldrig, aldrig, aldrig selv lån af selskabet. Lån af selskabet er meget alvorligt, det kaldes et ulovligt aktionærlån, og man har fra lovgivers side og SKAT de senere år virkelig sat ind for at “straffe” de personer, der ulovligt på denne måde lån af deres eget selskab. Du kan læse meget mere om ulovlige lån her.

Hvordan låner jeg penge ind til mit iværksætterselskab?

Rent praktisk er der 2 muligheder:

Det konkrete lån

Hvis der er tale om 1 konkret lån, f.x. 60.000 kr. til selskabet, så opretter du en låneaftale, som dokumenterer låneforhold og aftale mellem dig og selskabet.

Alle aftaler mellem dig og dit selskab skal være skriftlige.

Det er vigtigt, at du sørger for at underskrive låneaftalen og at du senere er i stand til at dokumentere, hvornår gældsbrevet er underskrevet.

Dette kan gøres med vitterlighedsvidner.

Udformer vi låneaftalen for dig, så tiltrædes denne med NemID, og der er INGEN der kan stille spørgsmålstegn ved, om den er underskrevet før eller siden, for det fremgår jo af NemID påtegningen, hvornår den er underskrevet. Dette respekteres af myndighederne.

Det løbende lån / kassekreditten

Hvis der er tale om et løbende lån mellem dig som ejer, og selskabet som låntager, så opretter vi en ”kassekreditaftale”.

I din bogføring tales om en mellemregning, som er resultatet af den skriftlige kassekreditaftale.

Det er så dig, der er banken.

I denne forbindelse kan du lave en aftale med selskabet om, at selskabet har for eksempel en låneramme på 250.000 kr., og du kan i aftalen fastlægge vilkår for, hvornår selskabet skal betale lånet tilbage.

Hvad så med SKAT?

Er der overhovedet en ”skatteproblematik” ??

Ja – enhver transaktion mellem dig og dit selskab er omfattet af LL § 2

Når man udfører en handling mellem “sig selv” og “ens eget selskab”, så skal man handle “som om man var uafhængige parter.” Man siger at enhver handling er skatterelevant.

Dette udtryk møder du i flere af mine artikler.

Hvis du skal købe af eller sælge til dit eget selskab, så skal du altså handle på præcis samme måde, som var det dig og mig, der forhandlede pris.

Eksempel: Skulle jeg købe selskabets bil, så ville jeg jo naturligt nok gøre, hvad jeg kunne, for at få bilen ned i pris. Din interesse – på vegne selskabet – ville selvsagt omvendt være, at få prisen så højt op så muligt. På samme måde med et lån: Hvis jeg var bank, og skulle låne dit selskab penge, så ville jeg forhandle rentevilkår med dig, og kræve en rente. Du ville omvendt på vegne selskabet argumentere for så lav en rente så muligt.

Lige nu sidder du så selv på begge sider af bordet. Du repræsentere både dig selv og du repræsenterer også selskabet. Du kan godt forstå, at forhandlingen om vilkår pludselig kan gå meget nemmere. Måske kunne man forestille sig, at vilkårene bliver påvirket af andre forhold – f.x. hvad der er den bedste fordel for dig – hvorefter vilkårene netop ikke er, som var det dig og mig, der forhandlede. Man siger herefter, at vilkårene ikke er som på markedet, eller at vilkårene i en aftale ikke er i overens med markedsmæssige vilkår. Dette kan skabe et skattemæssigt problem.

Du handler med dig selv.

Det at handle “mellem sig selv og eget selskab” skal altså ske på markedsmæssige vilkår, og man har i skatteretten fundet på det begreb, at man ligesom skal “holde selskabet ud i strakt arm” som om, den større afstand dermed kunne danne grundlag for bedre vilkår. Derfor kaldes det beskrevne princip for “armslængdeprincippet“.

 

Armslængdeprincippet

Armslængdeprincippet – altså princippet om, at du, der sidder på begge sider af bordet, skal lade som om, at du er modpart med dig selv (!!) – er lovfæstet i ligningslovens § 2.

Hvis du har bestemmende indflydelse i dit selskab, er du omfattet af princippet.

Hvis du er omfattet af princippet – hvilket du er i denne artikel – er alle handlinger eller transaktioner mellem dig og dit selskab såkaldt “kontrollerede transaktioner”.

Ved kontrollerede handelsmæssige eller økonomiske transaktioner, har du derfor pligt til at anvende priser og vilkår, som er i overensstemmelse med, hvad du kunne opnå, hvis transaktionerne var afsluttet eller færdigforhandlet mellem uafhængige parter. (Dig og mig, eller dig og din bank.)

Denne artikel handler kun om lån, men princippet gælder alle transaktioner, for eksempel herudover:

 • levering af varer,
 • tjenesteydelser,
 • overførsel af aktiver,
 • immaterielle aktiver, der stilles til rådighed
 • mv.

Skriv dig dette bag øret.

Alle elementer i din aftale med dit selskab, er omfattet af bestemmelsen.

 

Konklusion

Konklusionen er derfor, at du skal fastsætte rente- og afdragsvilkår “som på markedet”.

Du kan godt aftale et stående lån, eller en art kassekreditaftale, men du må ikke undlade at aftale en eller anden rente.

Renten som du anvender skal være markedsrenten, og tidligere lagde Skat blindt til grund, at i mangel af bedre var det diskonto +4%. Dette er ikke længere præcist nok.  I dag skal der gennemføres en individuel vurdering af rentesatsen, men hvor det ikke er muligt at fastlægge en armslængde rente med rimelig sikkerhed, kan diskontoen plus 4 pct. anvendes.

(Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel erstatter ikke konkret rådgivning. Konkrete forhold, lånets størrelse, vilkår m.v. kan klart påvirke denne konklusion.)

Ønsker du rådgivning, så anvend kontaktformularen

Relaterede indlæg

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *