Menu
NyhedDriver du et Iværksætterselskab? Tjek de nye regler om 'om-registrering' her...Læs mere
 • Ønsker du et holdingselskab?
 • Få professionel hjælp af specialistadvokat Jacob Tøjner
 • Se modellerne
 • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
 • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
 • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
  ★ ★ ★ ★ ★
  ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
 • Anders J. Kousgaard, Direktør,
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
 • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
 • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
 • Casper Bak, Direktør, SoHo
  ★ ★ ★ ★ ★
 • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
 • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
 • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
 • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
  ★ ★ ★ ★
  Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
 • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
 • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
 • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
 • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
 • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
 • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
 • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
  ★ ★ ★ ★ ★
  ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Stifte et holdingselskab? – ja, Måske!

Definition:

Et ‘holdingselskab’ er ikke et særligt selskab. Det er enten et anpartsselskab eller et aktieselskab, eller det er et iværksætterselskab, der kan eksistere ind til 15. april 2021.

Det, der definerer ‘holdingselskabet’ er dets formål efter vedtægterne.

Har selskabet det primære formål, at det ”ejer aktier eller anparter i andre kapitalselskaber”, så er det et holdingselskab.

Holdingselskabet er (som hovedregel) ikke momsregistreret, og det driver ikke aktiv driftsvirksomhed. (Det ‘kan’ drive en virksomhed, hvis formålet for eksempel inkluderer ‘konsulentassistance’ eller andet.)

Du ejer holdingselskabet. I er flere der ejer holdingselskabet. Holdingselskabet ejer herefter driftsselskabet eller driftsvirksomheden. (Anpartsselskab og/eller aktieselskabet.)

Enten ejes driftsvirksomheden alene af Holdingselskabet eller driftsvirksomheden ejes sammen med andre holdingselskaber. (Og så er det i øvrigt ligegyldigt, om driften er murervirksomhed, IT konsulentvirksomhed, Rådgivervirksomhed eller hvad ved jeg. Betragtningerne nedenfor gør sig gældende i alle situationer.)

[Artiklen er justeret i november 2020]

 

Er Holdingselskabet ”en særlig” selskabsform?

Mange har opfattelsen, at et holdingselskab er en særlig selskabsform.

Det er det ikke.

Et holdingselskab er bare en betegnelse for et hvilket som helst kapitalselskab, der har det primære formål, at eje et eller flere andre iværksætterselskaber, anpartsselskaber eller aktieselskaber (kapitalselskaber). En personlig virksomhed kan IKKE fungere som holdingselskab – fordi en personlig virksomhed ikke kan eje aktier eller anparter. (Det kan personen selvfølgelig, men ikke den personlige virksomhed.)

Husk: Hvis du ejer et iværksætterselskab.

Det skal snart omregistreres.

Læs mere her.

Formålet med denne artikel:

Formålet med denne artikel er at hjælpe dig til det rette valg: Skal du, eller skal du ikke, ‘også’ etablere et holdingselskab, når nu du er i gang?

– og hvis I er flere, der skal etablere sammen: skal I eller skal I ikke, etablere et holdingselskab hver eller i fællesskab, eller skal I vente, og/eller kan man etablere det senere.

Jeg kan godt afsløre min opfattelse straks:

Ja, meget taler altid for at etablere et holdingselskab straks, og er I flere, er det helt tåbeligt at undlade.

Mange ‘rådgivere’ forsøger at argumentere i mod denne konklusion, men læs artiklen og dan dig din egen opfattelse.

Artiklen er ment som en hjælp, og ikke ment som ‘metode’ til at få dig til at spilde omkostninger på overflødige selskaber.

 

Hvem er Du? – Er du alene om din egen virksomhed?

Enten er man alene om sin egen virksomhed, eller man er flere ejere om en fælles virksomhed. Der er faktisk forskel på overvejelserne, man skal gøre sig.

Lad mig illustrere for dig, der er alene om din egen virksomhed – din overvejelse er følgende:

Holding for dig der er aleneEller.. Er I flere om en fælles virksomhed?

For jer der er flere om en fælles ejet virksomhed kunne overvejelsen illustreres således, selvom der sådan set også er en tredje overvejelse: et fællesejet holdingselskab, fremfor hver sit. Her illustreres den ene yderlighed (intet holding) med den anden yderlighed (hver sit holdingselskab).

Holding for jer, der er flere

Start eventuelt med at se denne video.

Det skal nævnes, at videoen er fra februar 2013.

Men de vigtige argumenter og essentielle betragtninger ‘holder stadig’.

Derfor er den fortsat relevant.

Jeg nævner godt nok at udbytteskatten er 28% – i dag er den 27% (2020) – og jeg nævner, at man skal betale 43% af resten. I dag (2020) er det 42%.

 

Hvornår skal du etablere holdingselskabet?

Der er to grundlæggende overvejelser.

Enten i forbindelse med (altså samtidig) med etableringen af din virksomhed (dit anpartsselskab).

Eller på et senere tidspunkt i livet, når du har ‘set’, hvordan det går med virksomheden. (Vælger du det sidste, skal du tænke dig om af skattemæssige årsager.)

 

Holdingselskabet etableres samtidig med driftsselskabet

Det er enkelt at etablere holdingselskabet samtidig med, at du stifter dit driftsselskab. Efter reglerne om rullende kapital, kan du anvende den kapitalmængde du skal indskyde i en anpartsselskab to gange. Det betyder, at du kan etablere et holdingselskab ApS ved hjælp af DKK 40.000, og herefter kan du lade ‘de samme penge’ rulle videre ned i et Datter ApS, hvor de DKK 40.000 så ender. Det kaldes rullende kapital.

Hvis I er flere, der skal eje en fælles virksomhed, så se etableringsmodellerne her.

Sålænge der forsat eksisterer iværksætterselskaber (indtil 15. april 2021) så kan et IVS anvendes som et fordelagtigt holdingselskab. Du kan desværre ikke etablere selskabet mere, men hvis du har et brugt, kan det anvendes. Inden køb af brugt IVS, skal du dog være OBS på at det skal omdannes inden 15. april 2021.

Hvorfor mon IVS som holdingselskab

Holdingselskabet etableres senere i tid

Hvis du i forbindelse med etablering af din virksomhed kommer til den erkendelse, at du ikke også vil etablere et holdingselskab fra starten ved hjælp af rullende kapital, så kommer du ind i overvejelsen om nødvendigheden af et holdingselskab, når du efter en periode opdager, at du faktisk har behov for et holdingselskab.

Det kan være fordi din virksomhed kører pænt, og nu vil du oprette en ny aktivitet i andet selskab.

Det kan være dit netværk, der inviterer dig ombord i et projekt.

Måske vil du etablere endnu en webshop, og placere denne i et separat anpartsselskab.

Det er en klar saglig overvejelse at gøre det via et holdingselskab, der ejer begge selskaber 100%.

Måske holdt forskellige årsager holdt dig tilbage.

Måske fik du ikke rådgivning om emnet, eller du havde ikke læst denne artikel. Whatever: vi kan hjælpe dig alligevel, også selv om dit driftsselskab (anpartsselskab) er steget voldsomt i værdi.

Læs mere om pointerne med holdingselskabet efter denne ‘faktaboks’.

Særligt for dig, der fravalgte at etablere holdingselskab straks:

Hvornår opdager jeg et senere behov?

Hvis du ikke stifter dit holdingselskab med det samme, opdager du normalt behovet for holdingselskabet efter ca. ½ – 1½ år eller senere, når du f.eks. skal:

 • starte supplerende driftsselskab,
 • skal til at udlodde udbytte fra dit eksisterende anpartsselskab eller aktieselskab (driftsselskabet), eller
 • hvis du skal sælge dit eksisterende anpartsselskab eller aktieselskab . I dette sidstnævnte tilfælde er det så for sent.

Hvis du f.eks. ønsker at starte en ny drift i et nyt anpartsselskab (supplerende til det eksisterende) (hvorefter du så har 2 selskaber): Da vil et sammenhængende holdingselskab være absolut relevant for dig og for din likviditet. På grund af reglerne om sambeskatning bliver dit holdingselskab et krydsfelt for dine aktiviteter, og du kan uden skattekonsekvenser flytte midler fra et driftsselskab A til et andet driftselskab B. Holdingselskabet er helt afgørende i denne forbindelse.

Måske opdager du her senere i tid, at holdingselskabet faktisk kunne være en ganske favorabel model til “opbevaring” af den opsparing du genererer i dit driftsselskab (anpartsselskab). Kan man ikke spare op i driftsselskabet? Jo. Du kan selvfølgelig sagtens “spare op” i dit driftsselskab. Driftsselskabet (anpartsselskabet eller aktieselskabet) betaler 22% i selskabsskat af sit overskud, og det, der herefter er tilbage i dit driftsselskab, kan du blot lade stå i selskabet som opsparing. Dit driftsselskab får herved en større egenkapital og bliver mere konsolideret & rigt. Det kan der være god fornuft i.

Men: Opsparing i driftselskabet er i ‘farezonen’. Vær blot opmærksom på, at dit opsparede overskud i driftsselskabet herefter forbliver i “driftssfæren”. Dvs. det er ikke ude af det, vi rådgivere kalder driftsrisikoen eller farezonen. Sker det noget grimt i dit driftsselskab (konkurs/erstatningskrav), så kan du ikke længere “bare” flytte opsparingen. Så er det for sent.

Kontakt os derfor, straks behovet melder sig!

Når du oplever behovet for et holdingselskab, er det meget vigtigt, at du kontakter os. Du skal nemlig være opmærksom på, at etableringen af et holdingselskab er en såkaldt skatterelevant handling. Det betyder, at holdingselskabet måske skal etableres på en særlig måde.

Vi kan hjælpe dig med denne senere etablering (skattefrit), læs mere her om selve advokatydelsen og her om den skattefrie aktieombytning.

Sådan illustreres, at der kommer et holdingselskab ind mellem dig og dit driftsselskab:

Hvad er en skattefri aktieombytning skattefri anpartsombytning(Illustrationen er behæftet med en mindre fejl: Holdingselskabet er benævnt IVS. Det er forkert. Der burde stå ApS – beklager. Ikke fordi et IVS ikke kan være holdingselskab, men fordi IVS ikke kan etableres som holdingselskab på den anviste måde, og fordi IVS er ‘på vej ud’.)

Den skattefri senere metode kaldes ‘skattefri anpartsombytning’

Hvis det er relevant for dig – fordi du sidder med et driftsanpartsselskab eller et driftsaktieselskab – så tjek lige denne video, der godt nok igen er skudt i 2013, men som den tidligere video ovenfor, så ‘holder den stadig’ (2019):

Advarsel: Senere etablering kræver aktiv rådgivning. Bestil ikke ‘bare’ et holdingselskab. Risiko for unødig skattebetaling.

Du risikere en masse skat. Du må endelig ikke selv blot ‘flytte’ ejerskabet til dit driftsselskab over i dit nye holdingselskab uden videre. Du kan virkelig risikere et skattesmæk her.

Case eksempel:

En god case, der beskriver anvendelsen af holdingselskaber, og beskriver hvordan man senere i selskabets liv har etableret holdingselskaber finder du her. Havde de pågældende etableret sig med holdingselskaber fra start af, er det mit GÆT at de pågældende ville have sparet rigtig rigtig mange penge. Casen omhandler spiludviklerfirmaet Kiloo ApS, der fra Århus bl.a. står bag spillet Subway Surfers, der – i hvert fald efter hvad min yngste søn i de mindre klasser oplyser – er særdeles populært. Måske derfor mener eksperter at firmaet er 1 mia. kr. værd… Læs artiklen efter du har læst færdig her, når du klikker åbner din browser en ny fane.

—o0o—

Tilbage til: Hvorfor skal man have et holdingselskab?

Står du overfor at skulle stifte et aktieselskab, et anpartsselskab eller et iværksætterselskab, kan det være rigtig fornuftigt at overveje en optimeret selskabsstruktur. I den forbindelse kan det være klogt at overveje, hvorvidt etableringen af et holdingselskab kunne være relevant.

Derfor skal du have et holdingselskab – # 1

Du kan jo alligevel anvende indskudskapitalen til ApS (kr. 40.000) 2 gange. 

Du står i den situation, at du ønsker at etablere for eksempel et anpartsselskab. Det kræver et indskud på kr. 40.000. I det sekund du får denne overvejelse, skal du vide, at du kan anvende de samme penge to gange. Det kaldes ‘rullende kapital’.

Du kan altså fuldt lovligt stifte holdingselskabet ApS ved hjælp af de samme penge, som du egentlig kun havde planlagt at bruge til stifte dit anpartsselskab med.

Processen er: Først stifter du holdingselskabet og dernæst anpartsselskabet. Sådan illustreres metoden:

Hvad er rullende kapital

 

Se nærmere om modellen her.

 

Ofte stillede spørgsmål til ‘rullende kapital’:

Må man så anvende kapitalen 3 gange?
Altså først holding, så datter 1, så datter 2.

Svar:
Nej.
Erhvervsstyrelsen tillader ikke rullende kapital i dette omfang.

Må man så

 • A: etablere holdingselskabet, herefter
 • B: etablere datterselskab 1, herefter
 • C: udlåne de 50.000 tilbage til holdingselskabet, hvorefter dette selskab
 • D: stifter datterselskab 2. (Altså: 1 holdingselskab med 2 datterselskaber.)

Svar:
Nej.
Principielt må datterselskabet godt udlåne kapital til holdingselskabet, men alle dispositioner i et selskab skal være forretningsmæssigt begrundede.

Begrundelsen for udlånet er her blot at omgå kapitalkravet.

 

Hvordan kan ‘rullende kapital’ være lovligt?

Hvorfor må man anvende rullende kapital?

Fordi: Selvom de kr. 40.000 ender i driftsselskabet, og kontoen i holdingselskabet herefter er ”tom”, så ejer holdingselskabet jo anparterne i anpartsselskabet (Datterselskabet).

Da anpartsselskabets værdi er kr. 40.000, så ejer holdingselskabet værdier for 40.000 (i stiftelsesøjeblikket).

Ergo er egenkapitalen i Holdingselskabet fortsat kr. 40.000.

Derfor:

Hvorfor er rullende kapital lovligt

TIP: Særligt om iværksætterselskabet – dette tip er tidsbegrænset, da selskabsformen er under afvikling: 

Du kan sagtens anvende iværksætterselskabet som holdingselskab “ovenpå” et andet iværksætterselskab eller endnu bedre: ovenpå et anpartsselskab.

Du skal være OBS på at iværksætterselskabets dage er talte. Den 15. april 2021 skal alle iværksætterselskaber være omdannede til anpartsselskaber. Er de ikke det, bliver iværksætterselskaberne sendt til tvangsopløsning. Der findes faktisk 7 metoder. Hvis du har et Holdingselskab som IVS, og du finder dette overflødigt, så har vi en særlig metode til at smelte selskabet ‘ned’ i sit Datterselskab.

 

Derfor skal du have et holdingselskab # 2 (- eller ”sådan får du f.x. op til DKK 400.000 retur skattefrit)

Du står i den situation, at du gerne vil etablere et aktieselskab.

Præcis som overvejelsen ved stiftelse af anpartsselskab, skal du være opmærksom på rullende kapital. Men situationen er nu endnu bedre end før: Du kan få (næsten) ‘hele aktiekapitalen retur skattefrit:

Hvordan det?

Enkelt nok: Først etablerer du et holdingselskab ApS ved hjælp af kr. 40.000. Herefter indlåner du kr. 360.000. Holdingselskabet har nu en likviditet på 400.000, og er herefter i stand til at etablere Datterselskabet (aktieselskabet.) Se illustration: udført dengang selskabskapital på aktieselskaber hed kr. 500.000.)

Stift aktieselskab via anpartsselskab (eller IVS)

Over tid og over driften i aktieselskabet, tjenes nye penge. Aktieselskabet betaler selskabsskat med 22%, og udlodder herefter overskud til holdingselskabet skattefrit.

Via holdingselskabet og indlånet kan du således modtage kr. 360.000 retur skattefrit direkte til din privatøkonomi.

Dette er en fordel. Det forudsætter selvsagt en succesfuld drift, og noget tid. Og du må ikke anvende modellen til at “tømme” aktieselskabet uretmæssigt.

Derfor skal du have et holdingselskab # 3.

I dag kan du stifte et aktieselskab baseret på en kombination af

 • et kontantindskud på kr. 100.000, og
 • en “retshæftelse” for stifter på kr. 300.000.

Stifter hæfter så personligt for denne resthæftelse, de kr. 300.000.

Med et holdingselskab undgår du at være ‘stifter’, og dermed undgår du at hæfte for retshæftelsen.

Hvis nu du starter med at etablere et holdingselskab, for eksempel et anpartsselskab, med en kapital på kr. 40.000. Så kan du jo vælge at indskyde dette selskab mellem dig og aktieselskabet (driftsselskabet), og dermed lade holdingselskabet overtage hæftelsen på de resterende kr. 360.000.

Hvis du herefter etablerer endnu et holdingselskab ovenpå dit første holdingselskab (og således ejer 3 selskaber: Holding ApS + Holding ApS + Aktieselskab), kan du placere visse aktiver i det øverste jomfruelige holdingselskab, uden at disse aktiver ville være omfattet af den hæftelse “mellemholding” herefter fortsat har, som stifter overfor aktieselskabet.

Dette er en fordel.

TIP:

Det skal nævnes, at modellen selvsagt skal respektere de ansvarsregler, der er opstillet i Selskabsloven.

De aktiver, der placeres i øverste holdingselskab, kunne således være ejerskab til eventuelle softwarerettigheder, andre immaterielle rettigheder, m.v.

Det samlede setup kræver konkret rådgivning.

Derfor skal du have et holdingselskab # 4

Holdingselskabet bliver en sikker havn for din opsparing via din virksomhed.

Holdingselskabet kan modtage datterselskabets resultat (efter selskabsskat i datterselskab) skattefrit.

Dit driftsselskab (anpartsselskabet eller aktieselskabet) optjener et driftsresultat som følge af selskabets omsætning med sine kunder.

Fra denne omsætning trækker man så driftsomkostninger, afskrivninger m.v. og så ender man med et driftsresultat før skat.

Det kunne være 100,00.

Her skal selskabet så betale selskabsskat med 22%.

Der er nu 78 tilbage.

Og det er disse 78 du kan flytte til holdingselskabet uden at betale yderligere selskabsskat.

Skattefrit udbytte til holdingselskaber

Overskud bringes i sikkerhed.

Dette kan være en meget stor fordel, fordi du derved kan bringe overskuddet op “i sikkerhed“. Midlerne bringes ud af driftsrisikoen eller ‘farezonen’ som enhver virksomheds drift er forbundet med. Driftsrisikoen: For eksempel den forretningsmæssige risiko, der altid er for, at driften slår fejl, eller at driften medfører, at driftsselskabet ifalder et erstatningsansvar eller lignende.

Har man ikke noget holdingselskab, indebærer opsparing direkte i driften, at alt, hvad man har sparet op i selskabet gennem årene “går med i faldet“. Har man derimod et holdingselskab, står de skattefrie overskud i sikkerhed. Kun driftsselskabet hæfter overefor kreditorer og overfor dem, driftsselskabet har indgået aftaler med.

Den eneste urimelige undtagelse til denne regel er fremhævet med gult, nedenfor.

SKAT kan rette krav mod holdingselskabet desværre - ergo betal altid din skat

Derfor skal du have et holdingselskab # 5.

Er man flere ejere af en fælles virksomhed, så opnår man simpelthen det bedste ejerforhold, såfremt alle ejerne har deres eget holdingselskab. Det er simpelt, og det er sandt. Holdingselskaberne bliver ‘parter’ i ejeraftalen; man opnår fleksibilitet, m.v.

Få lidt mere viden om ejeraftalen her:

Eksempel 1: udbytte.

Hvis man er flere ejere af et driftsselskab, vil man ofte have forskellige holdninger til spørgsmålet om udlodning af udbytte fra driftsselskabet. Hvis jeg har et holdingselskab, vil min interesse være opsparing i ‘sikkerhed’ i holdingselskabet. Hvis du ikke har et holdingselskab, så skal du betale skat, når jeg hæver udbytte.

Eksempel 2: ..at købe hinanden ud..

Det kan tillige være, at senere udvikling gør, at enkelte ejere skal eller vil købes ud af et samarbejde.

Her er den optimale model, at hver ejer har eget individuelle holdingselskab, og sådanne selskaber kan sagtens være iværksætterselskaber.

Husk i øvrigt altid en ejeraftale ved flere ejere.

FORDEL Fleksibilitet ved udlodning individuelt

Udbytteudlodning:

De, der ejer driftsselskabet gennem egne holdingselskaber, ser meget ofte en interesse i, at kræve udbyttet udbetalt. For deres holdingselskaber modtager jo udbyttet skattefrit. Dette frem for at lade overskuddet “spare op” i driftsselskabet. Medens de, der ejer driftsselskabet personligt og altså uden eget holdingselskab, ofte ønsker at lade overskud blive stående i driftsselskabet.

Baggrunden er jo den helt enkle, at de ellers personligt kan se frem en større skattebetaling, hvis man udlodder overskuddet. (27% af de første kr. 50.000 og 42% af resten.) Med andre ord: ejer alle ikke via egne holdingselskaber, så har vi sådan set kimen til konflikt på sigt. Alene på dette punkt.

Exit, dvs. køb og salg af anparter/aktier:

Det er sådan set super enkelt. Hvis vi ikke har individuelle holdingselskaber eller har et fællesejet holdingselskab, så er exit skattemæssigt ofte dyrere end den situation, hvor vi netop har individuelle holdingselskaber. Er vi 2 eller 5, så sørg ALTID for at have dit eget holdingselskab. Da du kan anvende IVS som holdingselskab, er der INGEN seriøs saglig begrundelse for ikke at etablere dig med dit eget holdingselskab:
Eksempel: Du og jeg ejer virksomheden. Vi har samarbejdet i 2 år, og virksomhedens markedsværdi er f.x. 800.000 kr. Det aftales, at du skal købe mig ud.

Situation A: Vi har IKKE individuelle holdingselskaber, men ejer blot driftsselskabet direkte. Du skal skaffe 400.000 kr. for at købe mig ud. Disse penge kan du heldigvis låne i banken, hvorefter du køber mig ud. Driftsselskabet er herefter dit 100%, og det er din primære indtægtskilde. Da selskabet er din primære indtægtskilde, er det jo overskud efter skat fra selskabet, der skal anvendes til at tilbagebetale lånet til banken. Med andre ord må du hæve penge i selskabet hertil. Penge fra selskabet kan du få enten som løn (læs: topskat) eller som udbytte (læs: 42% i skat). Skatten napper altså en del, FØR du kan afdrage i banken. PS: Jeg skal betale 42% i skat af avancen på anparterne i driftsselskabet, som jeg sælger til dig.

Situation B: Vi har heldigvis etableret os med individuelle holdingselskaber fra starten af. Dit holdingselskab skal købe de anparter mit holdingselskab ejer i datterselskabet (læs mere nedenfor). Dette salg er skattefrit for mit holdingselskab. Dit holdingselskab låner nu 400.000 i banken. Herefter køber dit holdingselskab anparterne i vores fælles selskab. Driftsselskabet er herefter dit 100% (via dit holdingselskab), og det er din primære indtægtskilde. Da selskabet er din primære indtægtskilde, er det jo overskud efter skat fra selskabet, der skal anvendes til at holdingselskabet tilbagebetaler lånet til banken. Med andre ord må dit holdingselskab hæve penge i selskabet hertil. Holdingselskabet hæver disse midler skattefrit!!!

I situation A skulle du betale 42% i skat, i situation B skal holdingselskabet altså ikke betale noget som helst i skat.

Mon ikke du er i stand til at drage den rette konklusion.EXIT Afdrag på banklån til exit betales fx med skattefri udbytter

Husk ejeraftalen

Husk i øvrigt, at er i flere ejere, så skal i få lavet en ejeraftale i mellem jer. Læs om hvorfor I skal anvende tid på en ejeraftale her. Læs om hvad ydelsen omfatter og hvad det koster at få ordentlig bistand til en aftale.

Derfor skal du have et holdingselskab # 6

Skattefrit salg.

 • Det forholder sig således, at et holdingselskab – uanset om det er et anpartsselskab eller et aktieselskab – kan sælge sine anparter eller aktier i driftsselskabet skattefrit (for holdingselskabet).
 • Dette gælder UANSET om holdingselskabet er kategoriseret som iværksætterselskab, som anpartsselskab eller som aktieselskab.
 • Det gælder UANSET om Holdingselskabet ejer 100% eller 1%.
 • Det gælder UANSET om Holdingselskabet har ejet i 1 minut eller 100 år.

Eneste forudsætning er at der er tale om ikke børsnoterede anparter/aktier. (Der er få undtagelser, som ikke er nødvendige at beskrive..)

Mere om det skattefrie salg for holding.

Nu gælder det blot helt objektivt, at et selskabs salg af anparter eller aktier i andre selskaber er skattefrit for holdingselskabet.

(Dette gælder ikke for salg af børsnoterede selskaber.)

Denne (meget betydningsfulde) fordel indebærer med andre ord, at du via dit holdingselskab, kan sælge hele eller dele af virksomheden (anparterne eller aktierne i driftsselskabet) skattefrit for holdingselskabet.

Dette gælder også, hvor holdingselskabet er et iværksætterselskab. Læs mere her. Holdingselskabet modtager købesummen, og skal ikke betale selskabsskat eller aktieskat.

Holding kan sælge datter skattefrit

TIP:

Hæver du (som person) herefter købesummen fra holdingselskabet, skal du selvfølgelig betale skat heraf (op til 42% (2018)). Holdingselskabet bliver imidlertid en fordelagtig “trædesten” for dig i skattefloden. Disse særlige skatteregler, medfører bl.a., at det er nemmere at gennemføre et generationsskifte eller “købe de andre ud”, såfremt konflikt opstår.

Eksempel:

Sælger du for DKK 10 mio, modtager dit holdingselskab DKK 10 mio. Har du ikke et holdingselskab, og sælger for DKK 10 mio, betaler du 42% i skat straks, og står tilbage med DKK 5,8 mio. (Hvis det var din hensigt lige og starte lidt vinimport til pensionsalderen, så kunne holdingselskabet jo gøre dette for dig som aktiv direktør. Og her ville der så være DKK 4,2 mio. mere at gøre godt med. Kan du se pointen?

Overvejer du at sælge din virksomhed? Lad os hjælpe med NU at optimere den værdi, du har bygget op gennem årene. I god tid inden du udbyder til salg. Kontakt mig.

—o0o—

Dernæst ulemperne:

For det første:

Du skal stifte to selskaber frem for et selskab…

For det andet: …. – øh, der er ikke andre ulemper?

Jo, der skal afleveres 2 regnskaber og 2 selvangivelser, et for hvert selskab.

Diverse:

Skal mit holdingselskab være mit skilsmissesæreje?

Ja, det er en nærliggende overvejelse, hvis du er i ægteskab. Se denne relevante video, og læs denne artikel.

—o0o—

Tjek debatten nedenfor

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Kommentarer på "Holdingselskab: 6 tunge pointer for hvorfor!"

 1. Ole Nielsen siger:

  Det er et rigtig godt indlæg du har skrevet. Hvis vi er to ejere, kan vi så også lave en ombytning?

  1. Advokat Jacob Tøjner siger:

   I kane sagtens lave en ombytning i fællesskab. I får et fælles holdingselskab i samme ejerforhold som I ejer det nuværende driftsselskab..

Der er lukket for kommentarer.