Menu
NyhedEr de selskab sendt til tvangsopløsning? Vi kan hjælpe dig, også hvor det virker umuligt. Læs mere
 • Ønsker du et holdingselskab?
 • Få hjælp til oprettelsen af specialistadvokat Jacob Tøjner
 • Få en samtale
 • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
 • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
 • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
  ★ ★ ★ ★ ★
  ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
 • Anders J. Kousgaard, Direktør,
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
 • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
 • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
 • Casper Bak, Direktør, SoHo
  ★ ★ ★ ★ ★
 • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
 • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
 • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
 • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
  ★ ★ ★ ★
  Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
 • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
 • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
 • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
 • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
 • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
 • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
 • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
  ★ ★ ★ ★ ★
  ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Stifte et holdigselskab? – ja, Måske!

Definition:

Et holdingselskab kan være et iværksætterselskab, et anpartsselskab eller aktieselskab. Det, der definerer ‘holdingselskabet’ er dets formål efter vedtægterne. Har selskabet det primære formål, at det ejer aktier eller anparter i andre selskaber, så er det et holdingselskab. Holdingselskabet er (som hovedregel) ikke momsregistreret, og det driver ikke aktiv driftsvirksomhed.

Du ejer (eller I er flere ejere) af holdingselskabet, og holdingselskabet ejer herefter driftsvirksomheden. Enten ejes driftsvirksomheden alene af Holdingselskabet eller driftsvirksomheden ejes sammen med andre holdingselskaber. (Og så er det i øvrigt ligegyldigt, om driften er murervirksomhed, IT konsulentvirksomhed, Rådgivervirksomhed eller hvad ved jeg. Betragtningerne nedenfor gør sig gældende i alle situationer.) [Artiklen er justeret i marts 2018]

Er det en særlig selskabsform?

Mange har opfattelsen, at et holdingselskab er en særlig selskabsform. Det er det ikke. Et holdingselskab er bare en betegnelse for et hvilket som helst selskab, der har det primære formål, at eje et eller flere andre iværksætterselskaber, anpartsselskaber eller aktieselskaber (kapitalselskaber). En personlig virksomhed kan IKKE fungere som holdingselskab – fordi en personlig virksomhed ikke kan eje aktier eller anparter.

Formålet med denne artikel:

At hjælpe dig med overvejelsen: Skal du etablere et holdingselskab? – og hvis I er flere: skal I etablere et holdingselskab hver, eller skal I vente, eller kan man gøre det senere. Jeg kan godt afsløre min opfattelse straks: Ja, meget taler altid for at etablere et holdingselskab, og er I flere, er det helt tåbeligt at undlade. Mange ‘rådgivere’ forsøger at argumentere i mod denne konklusion, men læs artiklen og dan dig din egen opfattelse. Artiklen er ment som en hjælp, og ikke ment som ‘metode’ til at få dig til at spilde omkostninger på overflødige selskaber.

Du står overfor følgende 2 afgørende overvejelser:
A: Hvis du er alene:

Holding for dig der er alene

B: Og hvis I er flere:

Holding for jer, der er flere

Start med at se denne video & læs videre

Det skal nævnes, at videoen er fra februar 2013 (tiden går). De essentielle betragtninger videoen indeholder, ‘holder stadig’. Derfor er den fortsat relevant, selv om den nævner, at ‘holdingselskabet er ‘kun’ anpartsselskaber eller aktieselskaber’ – det er jo ikke tilfældet længere, hvor også iværksætterselskaber i høj grad anvendes som holdingselskaber. I øvrigt nævner jeg også at udbytteskatten er 28% – det var den den gang, i dag er den 27% (2018) – og jeg nævner at man skal betale 43% af resten. I dag (2018) er det 42%. Herudover ser jeg ældre ud i dag, end dengang.

Hvornår etableres holdingselskabet?

Der er to grundlæggende veje til at stifte eller etablere et holdingselskab enten som aktieselskab, som anpartsselskab eller som iværksætterselskab. Og enten samtidig med stiftelsen af driftselskab, eller senere i tid.

I forbindelse med at du vil etablere et driftselskab er det oplagt, at du virkelig tænker dig om, og overvejer, om du ikke samtidig skulle etablere et af dig ejet holdingselskab. Før du træffer denne beslutning siger det sig selv, at du kan have behov for svar på spørgsmålet: hvorfor ? – svaret kommer..

A: Holdingselskabet etableres samtidig med driftsselskabet

Det er enkelt at etablere holdingselskabet samtidig med, at du stifter dit driftsselskab.

Hvis du er alene, så tjek disse modeller, der samtidig giver tips til, hvordan du kan få den indskudte kapital i et anpartsselskab retur skattefrit: Klik her. 

Hvis I er flere, så tjek disse modeller, med samme tips: Klik her. 

Hvis du følger linket finder du modeller, hvor IVS (Iværksætterselskabet) foreslås som holding. Modellen med IVS på toppen giver følgende mulighed:

Hvorfor mon IVS som holdingselskab

B: Holdingselskabet etableres senere i tid

Du kommer ind i overvejelsen, når du efter en periode opdager, at du faktisk har behov for et holdingselskab.

Det kan være fordi din virksomhed kører pænt, og nu vil du oprette en ny aktivitet i andet selskab. Det kan være dit netværk, der inviterer dig ombord i et projekt. Måske vil du etablere endnu en webshop, og placere denne i et separat iværksætterselskab. Det er en klar saglig overvejelse at gøre det via et holdingselskab, der ejer begge selskaber 100%.

Måske holdt forskellige årsager holdt dig tilbage.

Måske fik du ikke rådgivning om emnet, eller du havde ikke læst denne artikel. What ever: vi kan hjælpe dig alligevel

Hvornår opdager jeg et senere behov?

Hvis du ikke stifter dit holdingselskab med det samme, opdager du normalt behovet for holdingselskabet efter ca. ½ – 1½ år eller senere, når du skal starte supplerende driftsselskab, når du skal til at udlodde udbytte fra dit eksisterende anpartsselskab eller aktieselskab (driftsselskabet), eller hvis du skal sælge selskabet. I sidstnævnte tilfælde er det så for sent.

Hvis du skal starte ny drift i et nyt selskab (hvorefter du har 2 selskaber), vil et sammenhængende holdingselskab være et fantastisk gode for dig og din likviditet. På grund af reglerne om sambeskatning bliver dit holdingselskab et krydsfelt for dine aktiviteter, og du kan uden skattekonsekvenser flytte midler fra et driftselskab til et andet driftselskab. Holdingselskabet er afgørende i denne forbindelse.

Her (senere i tid) realiserer du måske omsider, at holdingselskabet kunne være en ganske favorabel model til “opbevaring” af måske en del af overskuddet i dit driftsselskab. Når jeg anvender ordet “opbevaring” er det med fuldt overlæg. Hvis du alligevel hæver hele overskud i dit driftsselskab til privat forbrug som supplement til din løn i anpartsselskabet, så har du efter denne betragtning ikke rigtig behov for holdingselskabet – i hvert fald ikke efter en umiddelbar betragtning. Og dog. Læs endelig mere nedenfor.

Kan man spare op i driftsselskabet?

Du kan selvfølge sagtens “spare op” i dit driftsselskab. Du behøver således ikke holdingselskabet, for at få denne mulighed. Driftsselskabet (iværksætterselskabet, anpartsselskabet eller aktieselskabet) betaler 22% i selskabsskat af sit overskud, og det, der herefter er tilbage i dit driftsselskab, kan du blot lade stå i selskabet som opsparing. Dit driftsselskab får herved en større egenkapital og bliver mere konsolideret & rigt. Det kan der være god fornuft i.

Opsparing i driftselskabet er i ‘farezonen’.

Vær blot opmærksom på, at dit opsparede overskud i driftsselskabet herefter forbliver i “driftssfæren”. Dvs. det er ikke ude af det, vi rådgivere kalder driftsrisikoen eller farezonen. Sker det noget grimt i dit driftsselskab (konkurs/erstatningskrav), så kan du ikke længere “bare” flytte opsparingen. Så er det for sent.

Kontakt os, når behovet melder sig

Når du oplever behovet for et holdingselskab, er det meget vigtigt, at du kontakter os. Du skal nemlig være opmærksom på, at etableringen af et holdingselskab er en såkaldt skatterelevant handling. Det betyder, at holdingselskabet måske skal etableres på en særlig måde.

Vi kan hjælpe dig med denne senere etablering (skattefrit), læs mere her om selve advokatydelsen og her om den skattefrie aktieombytning. Ofte når du ringer drøfter vi værdierne i dit selskab, det vil derfor være supergodt, hvis du har forberedt lidt nøgletal til samtalen. (Sådan 10 – 20 minutter koster altså ikke noget.)

—o0o—

Sådan illustreres, at der kommer et holdingselskab ind mellem dig og dit driftsselskab:

Hvad er en skattefri aktieombytning skattefri anpartsombytning

(Illustrationen er behæftet med en mindre fejl: Holdingselskabet er benævnt IVS. Det er forkert. Der burde stå ApS – beklager. Ikke fordi et IVS ikke kan være holdingselskab, men fordi IVS ikke kan etableres som holdingselskab på den anviste måde.)

Den skattefri senere metode kaldes ‘skattefri anpartsombytning’

Hvis det er relevant for dig, så tjek denne video, der dog er skudt i 2013, men som den tidligere video, holder den ‘holder stadig’ (2018):

Du kan også læse mere om den skattefri ombytning, ved at følge dette link.

Senere etablering kræver aktiv rådgivning. Bestil ikke ‘bare’ et holdingselskab

Du risikere en masse skat. Du må endelig ikke selv blot ‘flytte’ ejerskabet til dit driftsselskab over i dit nye holdingselskab uden videre. Du kan virkelig risikere et skattesmæk her.

Case eksempel:

En god case, der beskriver anvendelsen af holdingselskaber, og beskriver hvordan man senere i selskabets liv har etableret holdingselskaber finder du her. Havde de pågældende etableret sig med holdingselskaber fra start af, er det mit GÆT at de pågældende ville have sparet rigtig rigtig mange penge. Casen omhandler spiludviklerfirmaet Kiloo ApS, der fra Århus bl.a. står bag spillet Subway Surfers, der – i hvert fald efter hvad min yngste søn i de mindre klasser oplyser – er særdeles populært. Måske derfor mener eksperter at firmaet er 1 mia. kr. værd… Læs artiklen efter du har læst færdig her, når du klikker åbner din browser en ny fane.

—o0o—

Det der holdingselskab, hvad går det så ud på?

Står du overfor at skulle stifte et aktieselskab, et anpartsselskab eller et iværksætterselskab, kan det være rigtig fornuftigt at overveje en optimeret selskabsstruktur. I den forbindelse kan det være klogt at overveje, hvorvidt etableringen af et holdingselskab kunne være relevant. Som nævnt ovenfor, har jeg konstrueret enkle modeller med et Iværksætterselskab som holdingselskab. Dette kan være meget fordelagtig. Tjek denne video om hvorfor.

Fordele og ulemper ved et holdingselskab?

Først fordelene:

1. ‘Oldschool’-Fordelen: (Hvis ApS & ApS, da: ‘Anvend det samme kapitalindskud – 2 gange’)

Du kan lovligt stifte holdingselskabet ApS ved hjælp af det samme kapitalindskud, som du egentlig havde planlagt at bruge til stifte dit driftsselskab ApS med.

Du kan altså anvende de samme kr. 50.000 to gange. Hvis du alligevel skal etablere et anpartsselskab, så ved du, at du under alle omstændigheder skal “bruge” 50.000 for at komme i gang. Ved at anvende de samme 50.000 to gange, opnår du fordelene ved et holdingselskab. Processen er ganske banal: Først stifter du holdingselskabet og dernæst anpartsselskabet.

Hvad er rullende kapital

 

Hvis du ønsker vores bistand, så tjek for eksempel denne model, for dig der er alene: ‘ApS Holding & ApS Drift’
Husk alle vores modeller leveres på såkaldte ALL INCLUSIVE VILKÅR – DVS. ALT ER INKLUDERET.

 

Ofte stillede spørgsmål:

Må man så anvende kapitalen 3 gange? Altså først holding, så datter 1, så datter 2.

Svar: Nej. Erhvervsstyrelsen tillader ikke rullende kapital i dette omfang.

Må man så

 • A: etablere holdingselskabet, herefter
 • B: etablere datterselskab 1, herefter
 • C: udlåne de 50.000 tilbage til holdingselskabet, hvorefter dette selskab
 • D: stifter datterselskab 2. (Altså: 1 holdingselskab med 2 datterselskaber.)

Svar: Nej. Principielt må datter godt udlåne kapital til holdingselskabet, men alle dispositioner i et selskab skal være forretningsmæssigt begrundede, begrundelsen for udlånet er her blot at omgå kapitalkravet. Vi medvirker ikke til denne form for etableringer.

Hvis du ønsker en model med 1 holding og 2 døtre, så bestil holding/datter modellen. Suppler herefter med indlån på 50.000 kr. til holdingselskabet. Holdingselskabet har nu frisk kapital. Herefter bestiller holdingselskabet endnu et datterselskab. PS: Indlånet bør basere sig på gældsbrev. Det laver vi. Du modtager indlånet retur som skattefri afdrag fra holdingselskabet, efterhånden som holdingselskabet modtager skattefrie udbytter fra datterselskaberne. Kontakt os for fast pris på ALL INCLUSIVE VILKÅR.

(Hvorfor må man anvende rullende kapital? Fordi: selvom de kr. 50.000 ender i driftsselskabet, og kontoen i holdingselskabet herefter er ”tom”, så ejer holdingselskabet jo anparterne i anpartsselskabet. Da anpartsselskabets værdi er 50.000, så ejer holdingselskabet værdier for 50.000. Ergo er egenkapitalen i Holdingselskabet fortsat 50.000 kr.

Hvorfor er rullende kapital lovligt

TIP: Særligt om iværksætterselskabet: 

Selvom du ønsker at drive virksomhed gennem et iværksætterselskab, kan du sagtens anvende iværksætterselskabet som holdingselskab “ovenpå” et andet iværksætterselskab eller endnu bedre: ovenpå et anpartsselskab.

Inden du vælger dette, skal du studere mere om iværksætterselskabet her. Når du har læst denne guide om iværksætterselskaber, så er du med på, at iværksætterdatter ikke kan udlodde udbytte til iværksætterholding før der er sparet op til 50.000 kr. Det bemærkes, at det dog alligevel kan være en fordel at eje iværksætterselskabet via et IVS-holdingselskab. Fokus skal særligt være på den skattefri salgsmulighed.

1A. ‘Nutidens fordel’ Ivs Holding & Datter ApS

Det bedste af alle verdener.. Det er ikke uden grund, at denne model er vores mest populære: Du får anpartsselskabet som driftsselskabet med det samme, du får holdingselskabet som iværksætterselskab, og du får mulighed for at få de indskudte 50.000 kr. retur skattefrit. Læs om hele modellen her, hvor ydelsen er præcist beskrevet og prissat.

2. Fordel: For dig, der ønsker at stifte et driftsselskab som aktieselskab… (sådan får du op til DKK 500.000 retur skattefrit)

Du vil gerne etablere et aktieselskab. Men du vil gerne over tid have op til hele det indskudte (topbeskattede) kapitalbeløb på 500.000 kr. skattefrit retur. (Dette er normalt en umulighed, for når kapitalen først er skudt ind i kapitalselskabet, så er indskudskapitalen jo netop bundet til selskabet. Du får derfor normalt først kapitalen retur, når du lukker.)

Stift aktieselskab via anpartsselskab (eller IVS)

I min model anvender du selvfølgelig holdingselskabet til at etablere aktieselskabet, der har en kapital på DKK 500.000. Holdingselskabet kan du vælge at etablere som iværksætterselskab ved et indskud på f.x. 500 kroner. (Eller som anpartsselskab.) Over tid og over driften i aktieselskabet, tjenes nye penge. Driftselskabet betaler selskabsskat med 22% (2018), men overskud herefter, kan du udlodde til holdingselskabet, skattefrit. Via iværksætterselskabet som holdingselskab, kan du således modtage op til DKK 500.000 retur skattefrit direkte til din privatøkonomi. Vel og mærke helt skattefrit og lovligt, som afdrag på gæld. Dette er en fordel. Det forudsætter selvsagt en succesfuld drift, og noget tid. Og du må ikke anvende modellen til at “tømme” datterselskabet uretmæssigt.

Nærmere om modellen:

Modellen går i sin enkelhed ud på, at du selvfølgelig binder mindst DKK 1,00 til etablering af holdingselskabet IVS.  Herefter må du så supplere dit holdingselskab med et lån fra dig personligt på DKK 500.000. Disse midler ville du have anvendt alligevel, da du jo påtænkte at etablere aktieselskab fra starten. Lånet fra dig til holdingselskabet skal forrentes. Du skal anvende markedsrenten – tal med os herom. Du køber gældsbrev af os i den anledning. Modellen kan selvfølgelig også anvendes til etablering af ApS. Du kan med andre ord få ALLE 50.000 retur ved stiftelsen af ApS ved hjælp af denne model. Vi kan endvidere hjælpe med etablering af eventuelt konvertibelt gældsbrev, således at du opnår skattefradrag for et eventuelt tab ved aktieselskabets konkurs.

Lån til holdingselskabet

Når Holding IVS modtager lånet, har holdingselskabet likviditet til at stifte aktieselskabet (eller anpartsselskabet). De DKK 500.000 indskydes herefter i aktieselskabet (eller de DKK 50.000 i anpartsselskabet) af holdingselskabet IVS, der står som stifter og aktietegner. Efterhånden som aktieselskabet (eller anpartsselskabet) tjener overskud efter skat, udloddes dette overskud (skattefrit) til dit holdingselskab.

Holdingselskabet er et IVS, og for så vidt angår udlodning af udbytte fra denne selskabsform, gælder der særlige regler. Læs denne guide. Holdingselskabet tilbagebetaler herefter eller afdrager løbende på lånet på op til de DKK 500.000 til dig. Denne låneudbetaling er selvfølgelig skattefri for dig for så vidt angår afdragene, og kun renterne på lånet er skattepligtige for dig.

Kan du se pointen?

3. Fordel: (For dig, der ønsker at stifte et aktieselskab med “kun” DKK 125.000 i kapital..)

Som du måske ved, kan du i dag stifte et aktieselskab baseret på et kontantindskud på DKK 125.000, og på en “retshæftelse” for dig på DKK 375.000. Du hæfter så personligt for denne resthæftelse, de DKK 375.000… Eller? Hvis nu du starter med at etablere et holdingselskab, for eksempel et anpartsselskab, med en kapital på DKK 50.000, kan du jo vælge at indskyde dette selskab mellem dig og aktieselskabet (driftsselskabet), og dermed lade holdingselskabet overtage hæftelsen på de resterende DKK 375.000.

Hvis du herefter etablerer endnu et holdingselskab ovenpå dit første holdingselskab (og således ejer 3 selskaber: Holding + Holding + aktieselskab), kan du placere visse aktiver i det øverste jomfruelige holdingselskab, uden at disse aktiver ville være omfattet af den hæftelse “mellemholding” herefter fortsat har, som stifter overfor aktieselskabet.

Dette er en fordel. Kan du se pointen?

TIP:

Det skal nævnes, at modellen selvsagt skal respektere de ansvarsregler, der er opstillet i Selskabsloven. De aktiver, der placeres i øverste holdingselskab, kunne således være ejerskab til eventuelle softwarerettigheder, andre immaterielle rettigheder, m.v. Det samlede setup kræver konkret rådgivning. Teoretisk kan man anvende iværksætterselskabsformen til denne model, men jeg kan ikke anbefale det.

 4. Fordel: (Den basale fordel for alle – modtagelsen af skattefrit udbytte fra driften)

Holdingselskabet kan modtage datterselskabets resultat (efter selskabsskat) skattefrit. Dette er en fordel. Det er jo således, at dit driftsselskab (iværksætterselskabet, anpartsselskabet eller aktieselskabet) optjener et driftsresultat som følge af selskabets omsætning med sine kunder. Fra denne omsætning trækker man så driftsomkostninger, afskrivninger m.v. og så ender man med et driftsresultat før skat. Det kunne være 100,00. Her skal selskabet så betale selskabsskat med 22% (2018). Der er nu 78 tilbage. Og det er disse 78 du kan flytte til holdingselskabet uden at betale yderligere selskabsskat.

Skattefrit udbytte til holdingselskaber

Overskud bringes i sikkerhed.

Dette kan være en meget stor fordel, fordi du derved kan bringe overskuddet op “i sikkerhed“. Midlerne bringes ud af driftsrisikoen eller ‘farezonen’ som enhver virksomheds drift er forbundet med. Driftsrisikoen: For eksempel den forretningsmæssige risiko, der altid er for, at driften slår fejl, eller at driften medfører, at driftsselskabet ifalder et erstatningsansvar eller lignende.

Har man ikke noget holdingselskab, indebærer opsparing direkte i driften, at alt, hvad man har sparet op i selskabet gennem årene “går med i faldet“. Har man derimod et holdingselskab, står de skattefrie overskud i sikkerhed. Kun driftsselskabet hæfter overefor kreditorer og overfor dem, driftsselskabet har indgået aftaler med.

Den eneste urimelige undtagelse til denne regel er fremhævet med gult, nedenfor.

SKAT kan rette krav mod holdingselskabet desværre - ergo betal altid din skat

 5. Fordel: (Fleksibilitetsfordelen i forhold til andre partnere – I er flere om et driftsselskab)

Man opnår – hvis man er eller på sigt måske skal være flere ejere af virksomheden – stor fleksibilitet overfor og sammen med øvrige partnere i driftsselskabet. Dette er en fordel.

Hvis man er flere ejere af et driftsselskab, vil man ofte have forskellige holdninger til spørgsmålet om udlodning af udbytte fra driftsselskabet.

Det kan tillige være, at senere udvikling gør, at enkelte ejere skal eller vil købes ud af et samarbejde. Her er den optimale model, at hver ejer har eget individuelle holdingselskab, og sådanne selskaber kan sagtens være iværksætterselskaber.

Husk i øvrigt altid en ejeraftale ved flere ejere.

FORDEL Fleksibilitet ved udlodning individuelt

Udbytteudlodning:

De, der ejer driftsselskabet gennem egne holdingselskaber, ser meget ofte en interesse i, at kræve udbyttet udbetalt. For deres holdingselskaber modtager jo udbyttet skattefrit. Dette frem for at lade overskuddet “spare op” i driftsselskabet. Medens de, der ejer driftsselskabet personligt og altså uden eget holdingselskab, ofte ønsker at lade overskud blive stående i driftsselskabet.

Baggrunden er jo den helt enkle, at de ellers personligt kan se frem en større skattebetaling, hvis man udlodder overskuddet. (27% af de første DKK 50.000 og 42% af resten.) (2018) Med andre ord: ejer alle ikke via egne holdingselskaber, så har vi sådan set kimen til konflikt på sigt. Alene på dette punkt.

Exit, dvs. køb og salg af anparter/aktier:

Det er sådan set super enkelt. Hvis vi ikke har individuelle holdingselskaber eller har et fællesejet holdingselskab, så er exit skattemæssigt ofte dyrere end den situation, hvor vi netop har individuelle holdingselskaber. Er vi 2 eller 5, så sørg ALTID for at have dit eget holdingselskab. Da du kan anvende IVS som holdingselskab, er der INGEN seriøs saglig begrundelse for ikke at etablere dig med dit eget holdingselskab:

Eksempel: Du og jeg ejer virksomheden. Vi har samarbejdet i 2 år, og virksomhedens markedsværdi er f.x. 800.000 kr. Det aftales, at du skal købe mig ud.

Situation A: Vi har IKKE individuelle holdingselskaber, men ejer blot driftsselskabet direkte. Du skal skaffe 400.000 kr. for at købe mig ud. Disse penge kan du heldigvis låne i banken, hvorefter du køber mig ud. Driftsselskabet er herefter dit 100%, og det er din primære indtægtskilde. Da selskabet er din primære indtægtskilde, er det jo overskud efter skat fra selskabet, der skal anvendes til at tilbagebetale lånet til banken. Med andre ord må du hæve penge i selskabet hertil. Penge fra selskabet kan du få enten som løn (læs: topskat) eller som udbytte (læs: 42% i skat). Skatten napper altså en del, FØR du kan afdrage i banken. PS: Jeg skal betale 42% i skat af avancen på anparterne i driftsselskabet, som jeg sælger til dig.

Situation B: Vi har heldigvis etableret os med individuelle holdingselskaber fra starten af. Dit holdingselskab skal købe de anparter mit holdingselskab ejer i datterselskabet (læs mere nedenfor). Dette salg er skattefrit for mit holdingselskab. Dit holdingselskab låner nu 400.000 i banken. Herefter køber dit holdingselskab anparterne i vores fælles selskab. Driftsselskabet er herefter dit 100% (via dit holdingselskab), og det er din primære indtægtskilde. Da selskabet er din primære indtægtskilde, er det jo overskud efter skat fra selskabet, der skal anvendes til at holdingselskabet tilbagebetaler lånet til banken. Med andre ord må dit holdingselskab hæve penge i selskabet hertil. Holdingselskabet hæver disse midler skattefrit!!!

I situation A skulle du betale 42% i skat, i situation B skal holdingselskabet altså ikke betale noget som helst i skat.

Mon ikke du er i stand til at drage den rette konklusion.EXIT Afdrag på banklån til exit betales fx med skattefri udbytter

Husk ejeraftalen

Husk i øvrigt, at er i flere ejere, så skal i få lavet en ejeraftale i mellem jer. Læs om hvorfor I skal anvende tid på en ejeraftale her. Læs om hvad ydelsen omfatter og hvad det koster at få ordentlig bistand til en aftale

6. Fordel: (Den kendte: Det skattefrie salg af virksomheden..)

Det forholder sig således, at et holdingselskab kan sælge sine anparter eller aktier i driftsselskabet skattefrit (for holdingselskabet). Dette gælder UANSET om holdingselskabet er kategoriseret som iværksætterselskab, som anpartsselskab eller som aktieselskab. Tidligere gjaldt et krav om, at selskabet skulle have ejet anparterne i en årrække & at holdingselskabet skulle eje mindst 10% af driftsselskabet, før denne fordel opstod. Sådan er det ikke mere.

Det skattefrie salg for holding.

Nu gælder det blot helt objektivt, at et selskabs salg af anparter eller aktier i andre selskaber er skattefrit for holdingselskabet. (Dette gælder ikke for salg af børsnoterede selskaber.)
Læs i øvrigt mere om offentligt udbud af anparter her. Denne (meget betydningsfulde) fordel indebærer med andre ord, at du via dit holdingselskab, kan sælge hele eller dele af virksomheden (anparterne eller aktierne i driftsselskabet) skattefrit for holdingselskabet. Dette gælder også, hvor holdingselskabet er et iværksætterselskab. Læs mere her. Holdingselskabet modtager købesummen, og skal ikke betale selskabsskat eller aktieskat.

Holding kan sælge datter skattefrit

TIP:

Hæver du (som person) herefter købesummen fra holdingselskabet, skal du selvfølgelig betale skat heraf (op til 42% (2018)). Holdingselskabet bliver imidlertid en fordelagtig “trædesten” for dig i skattefloden. Disse særlige skatteregler, medfører bl.a., at det er nemmere at gennemføre et generationsskifte eller “købe de andre ud”, såfremt konflikt opstår.

Eksempel:

Sælger du for DKK 10 mio, modtager dit holdingselskab DKK 10 mio. Har du ikke et holdingselskab, og sælger for DKK 10 mio, betaler du 42% i skat straks, og står tilbage med DKK 5,8 mio. (Hvis det var din hensigt lige og starte lidt vinimport til pensionsalderen, så kunne holdingselskabet jo gøre dette for dig som aktiv direktør. Og her ville der så være DKK 4,2 mio. mere at gøre godt med. Kan du se pointen?)

Overvejer du at sælge din virksomhed? Lad os hjælpe med NU at optimere den værdi, du har bygget op gennem årene. I god tid inden du udbyder til salg. Kontakt mig.

—o0o—

Dernæst ulemperne:

For det første:

Du skal stifte to selskaber frem for et selskab…

For det andet: …. – øh, der er ikke andre ulemper?

Historisk skrev jeg som ulempe 2, og jeg medtager den for at du lige kan notere dig de nye regler: Tidligere (før 01.01.13) skulle et holdingselskab altid have udført revision af årsrapporten og dermed have en revisor tilknyttet holdingselskabet. Sådan er det ikke længere. Du kan fravælge revisor også i mindre holdingselskaber. Selvfølgelig skal du aflevere 2 regnskaber og 2 selvangivelser, et for hvert selskab. Læs om hvilke betingelser, der så er for at fravælge revisor her.

—o0o—

Diverse:

Skal mit holdingselskab være mit skilsmissesæreje?

Ja, det er en nærliggende overvejelse, hvis du er i ægteskab. Se denne relevante video, og læs denne artikel.

—o0o—

Tjek debatten nedenfor

Relaterede indlæg

 • Guide: Sambeskatning og hæftelse for andres skat.

  Hvad er sambeskatning? Hvad er et Administrationsselskab? Hvordan opstår sambeskatning? Er sambeskatning en fordel? Er sambeskatning en ulempe? Kan min virksomhed hæfte for andres skattebetaling?

 • Guide: IVS som Holdingselskab

  Kan Iværksætterselskabet fungere som holdingselskab? Hvad er fordele og ulemper? Her får du alt viden om IVS’et som holding!

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Kommenter på indlægget