**** FERIELUKKET: DITSELSKAB.DK HOLDER HELT LUKKET I UGERNE 29 & 30 - VI ÅBNER IGEN I LØBET AF UGE 31 ****
Menu
NyhedDER ER LUKKET FOR NYE DANSKE IVS.. FRA AUGUST 2019 TILBYDER VI IVS FRA GRØNLAND MED AFDELING I DANMARK..Læs mere
 • Få en samtale
 • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
 • Få en samtale
 • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
 • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
 • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
  ★ ★ ★ ★ ★
  ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
 • Anders J. Kousgaard, Direktør,
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
 • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
 • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
 • Casper Bak, Direktør, SoHo
  ★ ★ ★ ★ ★
 • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
 • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
 • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
 • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
  ★ ★ ★ ★
  Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
 • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
 • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
 • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
 • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
 • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
 • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
  ★ ★ ★ ★ ★
  Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
 • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
  ★ ★ ★ ★ ★
  ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Valg af virksomhedsform
– det store spørgsmål for en iværksætter

Spørgsmålet om valg af virksomhedsform opstår vel straks man overvejer eller beslutter sig for at ville ‘starte for sig selv’. Det er vigtigt at have for øje, at spørgsmålet ikke ‘bare’ kan besvares med et, ‘her er det endegyldige svar’. En lang række momenter og overvejelser har indflydelse på besvarelsen, det kan være selskabsretlige forhold, skatteretlige forhold, m.v. Fokus for dig skal selvfølgelig være at søge at overveje disse momenter, og dermed træffe en beslutning om, hvad der er bedst egnet til at danne rammen om din kommende virksomhed.

Min anbefaling er at du – hvis du er det mindste i tvivl – overvejer at søge professionel rådgivning om emnet – hos mig eller andre; men det er desværre mit indtryk, at de færreste ønsker at afsætte ressourcer til emnet. Det er synd, for et møde om hele rammen om din virksomhed behøver ikke koste alverden.

 

Hvad skal du vælge i mellem

Grundlæggende står du lige nu ved den skille vej, at du skal vælge mellem at drive din kommende virksomhed som ‘personlig virksomhed’ (enkeltmandsvirksomhed) eller gennem et kapitalselskab, altså iværksætterselskabet, anpartsselskabet eller aktieselskabet. Valget illustreres således:

valg af virksomhedsform

Hvis du gerne vil igang med din egen virksomhed, så er det her valg jo et af de helt store kernevalg “rette valg af virksomhedsform”. Der er skrevet bøger om emnet, op og ned af stolper. Formålet med det her blog indlæg er blot at lede dig på vej. Hvis du kan lide indholdet, og føler det har hjulpet dig på vej, så del eller like. Så bliver vi selvfølgelig glade, og du hjælper samtidig blogindlægget ‘op på Google’ så andre også får glæde af indholdet.

Her er et kort overbliksskema over de ‘grønne’ personlige virksomhedsformer, og de ‘røde’ kapitalselskabsformer. Der findes flere, men dette skaber overblik for dig.

Bemærk til skema: IVS er ‘udfaset’ og findes ikke mere, og kapitalkravet i ApS er nedsat til 40.000 og ikke 50.000, og A/S kan etableres for 400.000 og ikke 500.000.

delt

Skemaet er fra 2013. Og nej jeg har ikke haft tid til et nyt ;-)

 

Overblik:

Nedenfor søger jeg at opstille en kortere guide oversigt over fordele og ulemper ved henholdsvis enkeltmandsvirksomhed (altså personlig virksomhed) og så modpolen: kapitalselskabet (der, som nævnt, dækker de traditionelle selskabsformer: iværksætterselskabet, anpartsselskabet og aktieselskabet). Indlægget er et sammendrag af de punkter, jeg fortsat anvender og har anvendt til undervisning af iværksættere i emnet ‘valg af virksomhedsform’ eller ‘valg af selskabsform’ rundt om på foredrag i hele Danmark.

Hvis du hopper lidt rundt her bloggen på Ditselskab.dk, så finder du hurtigt ud af, at det her indlæg faktisk har dannet grundlaget for en perlerække specialartikler om emnet. Øverst på denne side finder du menuen med adgang til ‘bloggen‘ – hvis du klikker på ordet åbner en ny fane og du har adgang til alle artiklerne og rigtig meget mere viden. Gør det, hvis du virkelig vil guides. Du kan selvfølgelig også emnesøge i søgefeltet foroven.

Formålet med dette indlæg er at give dig et overblik. Herefter kan du selv gå i dybden med dine overvejelser. Da vi siden artiklens udgivelse har tilført utallige videoer til sitet, så har vi selvfølgelig indsat en række videoer her i artiklen. Men husk at vælger du at hoppe til forsiden, så er der adgang til det vi kalder ‘Ditselskab TV’ hvor du finder en player til alle vores videoer.

Det er et stort og svært valg du skal træffe.

 

Overblik om valg af virksomhedsform:

Videoen (der godt nok er fra 2013) ‘holder stadig’ fordi de grundlæggende synspunkter for valget ikke har ændret sig. Derfor får du stadig overblikket ved at starte med at se videoen. (Husk der er ret mange videoer på forsiden af sitet, hvis du scroller ned og tænder ‘Ditselskab TV’).

 

Mere om Enkeltmandsvirksomhed
– eller den personlige virksomhed

Fordele:

 • Det er nemt at etablere enkeltmandsvirksomhed – du skal bare udfylde få formularer på Virk – og enkeltmandsvirksomheden kan være nemt at lukke. (Har du behov for bistand hjælper vi dig gerne med at lukke din enkeltmandsvirksomhed)
 • Enkeltmandsvirksomheden er billig i drift. Du skal bogføre, men kan du selv, så gør det. Der findes i dag flere udbydere på markedet. De er alle ganske udemærkede. Der skal laves et regnskab, men det skal ikke afleveres til nogen, heller ikke til Erhvervsstyrelsen.
 • En udemærket selvstændig bogholder koster ca. 400 – 475 kr. +  moms i timen – i hvert fald i StorKøbenhavn. Hvis du kender gode bogholdere, er du velkommen til at nævne dem i kommentarfelterne nedenfor.
 • Underskud i Enkeltmandsvirksomheden kan fradrages i anden indtægt hos dig eller hos din ægtefællen. (Du skal selv finansiere underskuddet med dine penge, så enten har du opsparing, eller du har et lønnet job ved siden af.) Går alt helt skævt i din enkeltmandsvirksomhed, eller har du større udviklingsomkostninger, og underskud på driften til en start, så kan du meget ofte fratrække dit virksomhedstab i en løn du tjener ved siden af. Dette er umiddelbart den største fordel ved enkeltmandsvirksomheden, at den ‘skat’ der er i enkeltmandsvirksomheden er såkaldt ‘relevant’ også for anden indkomst. (Dette er forklaringen på at alle – du ved – vindmølleprojekter, solcelleprojekter, K/S projekter vedr. ejendomme i udlandet etc. etc. altid har været placeret i virksomhedstyper, der blev beskattet som enkeltmandsvirksomheden: fordi deltageren kunne afskrive på sin investering, og dermed nedbringe skatten på sin ‘direktørløn’ ved siden af den passive virksomhedsdeltagelse.)
 • I enkeltmandsvirksomheden kan man anvende virksomhedsordningen og dermed kan man opnå nogenlunde samme beskatning som fx anpartsselskabet eller iværksætterselskabet
 • Hvis du har svingende indkomst i din virksomhed, da er virksomhedsordningen meget fleksibel og særdeles fornuftig.

 

Mere om “Skat” i forbindelse med personlig virksomhed:

OK, selv om video’en er fra 2013, så ‘holder’ den fortsat, men en kop kaffe inden, gør nok underværker.

Hvis jeg skal uddybe lidt om virksomhedsordningen, så lad mig overbliksmæssigt forklare den således:

Det er en teknisk metode til at opdele økonomien mellem dig og din personlige virksomhed.

Det du tjener i virksomheden, bliver i virksomheden, indtil du beslutter dig for at hæve af det. Det, der forbliver i virksomheden, bliver så beskattet a conto med 22%. (Samme procent som selskaberne.)

Når du så ‘hæver’ at det, der er i virksomheden, for eksempel fordi du skal have smør på brødet, så opstår følgende regnestykke: Hvor meget skal du så betale i alt i skat, fratrukket det du allerede har betalt i skat a conto – jo mere du ‘hæver’ jo mere skal du betale. Du ved: progressiv skat.. Lad os gøre det enkelt: Hvis nu du skulle betale fast 50%, så har du altså allerede betalt de 22%, så du skal kun betale resten op til de 50%.

 

Ulemperne ved personlig virksomhed:

 • Du har en Personlig hæftelse – din egen formue er på højkant. Det indebærer, at den personlige virksomheds kreditorer kan rette deres krav mod virksomheden eller indehaveren (der jo er den samme), hvorfor hele din formue tjener til sikkerhed for kreditorernes krav. Der er ingen ‘forskel’ mellem dine kreditorer. Om du har privat gæld, eller virksomhedsgæld, det er ‘et fedt’ – alt er på højkant.
  • Fejlslagen drift af virksomhed: hvis du har lånt penge til udvikling af produkt, der ikke kan sælges: du hæfter, og du skal betale tilbage. Går du konkurs (personligt) hæfter du selvfølgelig stadig væk; konkursen betyder intet i denne relation. Kreditorerne kan forfølge dig i årene fremover.
  • Hæftelse for erstatningskrav: Udbyder du et produkt eller leverer du en mangelbehæftet håndværksydelse, eller er du entreprenør i personlig virksomhed, så hæfter du for dine underentreprenørers vanvittigheder. Kommer der et erstatningskrav, står du på mål.
  • Hæftelse for krav fra ansatte: Hvis du har ansatte i en personlig virksomhed, f.eks. funktionærer, og afskediger sådanne, kan du blive mødt med krav om betaling for usaglig afskedigelse. Kan virksomheden ikke betale, så hæfter du for kravet.
  • Etc
  • Dette kan du dog muligvis imødekomme ved forsikring og ved aftale med dine kunder.
 • Lad os være lidt positive: det går dig godt, og du har opsparing i din personlige virksomhed. Jens Hansen spørger om du vil være med i en softwareudviklingsvirksomhed med 35% og reinvestere nogle af dine opsparede midler (som du kun har betalt 22% i skat af a conto). Desværre. det kan du ikke. I den personlige virksomhed, er der ganske begrænsede muligheder for investering af overskydende kapital (du kan med andre ord nærmest ikke lege med opsparingen.) – hvis du er velhavende i din personlige virksomhed, kan du for eksempel ikke anvende virksomhedens overskud i investering i aktier.
 • Din personlige virksomhed kan ikke eje et holdingselskab, eller eje anparter eller aktier. Du kan. Den kan ikke. Investeringen i sådanne betragtes altså som en hævning af midler, hvorefter ovenstående beskrevne skattekonsekvens (hævning) opstår.
 • Beskatning ved ophør af aktiv drift kan være særdeles problematisk (fuld opsparing kommer til beskatning) – dette kan så imødegås med en skattefri virksomhedsomdannelse, hvorefter du får “skudt” skatten til et senere tidspunkt, men du slipper ikke for den 100%. Vigtigt: Læs den dedikerede artikel om skattefri virksomhedsomdannelse her.
 • Hvis du senere vil over i selskabsform med holdingselskaber m.v. så er det dyrt. Find info om priser her.
 • Processen om omdannelse kan illustreres således:
omdannelse med holdingselskab

Her beskrives processen fra personlig virksomhed til et enkelt anpartsselskab, der så kombineres med et holdingselskab.

 

Mere om hæftelse i personlig virksomhed:

Hæftelse er ofte et meget stort argument for de fleste for ikke at starte enkeltmandsvirksomhed. Men er det synspunkt altid fornuftigt. Se denne video, og vurder selv:

 

****************

Link til:
Mere om personlig virksomhed

Inden du læser videre nedenfor
– læs den komplette uddybende guide om personlig virksomhed her.
Mere om

 • Etablering,
 • Drift,
 • Regnskab,
 • Bogføring,
 • Skatteforhold,
 • Hæftelse,
 • Anvendelse af Opsparet overskud,
 • Ophør

 

Om Kapitalselskabet (IVS – Iværksætterselskabet, ApS – Anpartsselskabet eller A/S – Aktieselskabet)

Hvad er egentlig et kapitalselskab. Hvis vi taler om et af de 3 nævnte iværksætterselskabet, anpartsselskabet eller aktieselskabet, så er det bare en ‘enhed’ en såkaldt juridisk person (se det som en skotøjs-æske, som man indskyder nogle penge i, hvorefter den – enheden – derved kommer til verden, og lever sit eget liv, under din ledelse og styring, og ejerskab. Modsat den personlig virksomhed, som netop var ‘DIG’, så er kapitalselskabet netop ikke ‘dig’, men derimod ganske modsat ‘sin egen’, hvorfor det er selskabet, man (som kunde) laver aftaler med, og ikke med dig, ligesom det er selskabet, man (som kunde) skal bebrejde og ikke dig man skal bebrejde, uanset det så faktisk er dig, der 100% ejer selskabet, og er den, der faktisk leverer f.eks. en rådgiverydelse, eller har klokket i det…

OBS: 15.04.2019: Regeringen har afskaffet iværksætterselskaberne

Fra 15. april 2019 kan vi ikke længere generelt tilbyde denne ydelse. Fra 15. april 2019 har du som ejer af et iværksætterselskab 24 måneder til at omdanne selskabet til anpartsselskab. Omdanner du ikke selskabet, vil selskabet blive tvangsopløst. (LÆS MERE HER..)

Fordele:

 • Relativt nemt at etablere. (Her hos os leverer vi på basis af at du udfylder en blanket med visse data. På dette grundlag kan vi levere nødvendige dokumenter. Som de eneste i Danmark (mig bekendt) leverer vi på såkaldt ‘ALL INCLUSIVE’ vilkår, hvilket betyder, at ‘alt’ er inkluderet. Ikke kun processen omkring selve stiftelsen og registreringen af selskabet; men også ‘efter processen’ med registrering for såkaldte pligter: altså momsregistrering, eventuel lønsumsregistrering, import eller eksport registrering, a-skatteregistrering, etc. Vi sørger for det hele. Vi sørger også for at bestille tast selv kode til dig på Skat, så du får hurtig og nem adgang til selskabets side hos Skat; ligesom vi leverer links til dig så du kan bestille medarbejdersignatur umiddelbart i forbindelse med stiftelsen. Det er også værd at bemærke, at du ikke ‘får lov at bestemme 100%’ – du udfylder en bestillingsblanket, men selvfølgelig kvalitetssikrer vi indholdet, så vi sikrer at det du bestiller er fornuftigt.
 • Begrænset hæftelse (kun hæftelse med dit indskud fra f.x. 1,00 kr. i iværksætterselskabet, 50.000 kr. i anpartsselskabet. (Medmindre du har kaution overfor Banken for en kassekredit…)) – I den forbindelse er det selvfølgelig værd at bemærke, at du skal tænke nøje over, om signalværdien i et IVS med en kapital på 1 krone. Skal du levere håndværkerydelser får du ikke opgaven med mit nye tag, hvis du kommer rendende med et IVS med 1 krone i kapital. Kan du følge dette? Jeg anbefaler at du virkelig overvejer dette nøje. jeg har i øvrigt lavet en model, hvor du får de indskudte 50.000 kr., der er nødvendige til stiftelse af et ApS retur skattefrit. Du får simpelthen mulighed for at opspare de 50.000 til kun 22% i skat; præcis som et IVS, men du får et ApS straks. Det er en populær model. Læs her.
 • Billigt i driftrevisor kan fravælges – hvorved forstås at du altså ikke nødvendigvis skal afholde omkostninger til en revisor en gang årligt. I en start-up er midlerne ofte små, og du skal være OBS på at du selv kan generere og aflevere din årsrapport, hvor du tjekker Virks hjemmeside her. Her kan du øve dig. Hvis du således er i stand til at udforme din egen årsrapport på grundlag af din egen rigtige bogføring, så er der jo slet ingen omkostninger til eksterne rådgivere i denne anledning. PS: Husk du skal indlevere selvangivelse for selskabet. Det gøres ved at logge ind her.
 • Mere fleksibilitet fx:
  • Opdeling i forskellige afdelinger (konsulent & udvikling)
  • Mulighed for pengetankselskaber (holdingselskaber)
 • Flere muligheder for investering af overskud – dvs. de midler der ligger på kistebunden er jo kun beskattet med 22%. Så længe du ikke hiver midlerne ud til privat brug, så kan du genanvende midlerne ved investering i andre virksomheder for eksempel sammen med andre. Dette gøres normalt via et holdingselskab. Læs mere.
 • Fordelagtig hvis flere ejere. Hvis man er flere ejere om en virksomhed i selskabsform, så er området gennemreguleret af Selskabsloven. Læs næste punkt. Uanset dette bør man – når man er flere – dog altid sikre sig at gældende spilleregler for den fælles virksomhed fastlægges i en ejeraftale. Læs mere.
 • Gennemreguleret lovgivning: Selskabsloven består af 25 kapitler og næste 400 paragraffer, og udtrykker en dedikeret speciallovgivning. Loven fastlægger alt om kommunikation, registrering, frister, stiftelse, andele, ejerfortegnelser, omsættelighedsbegrænsninger, indløsning, generalforsamling, ledelse, kapitalforhøjelser, kapitalafgang, opløsning, fusion, spaltning, grænseoverskridende fusion, grænseoverskridende flytning af hjemsted, omdannelse, etc.
 • Prestige – der kan være prestige i at drive sin virksomhed gennem et selskab. Det kan se bedre ud.
 • Nemmere at skaffe ny kapital: I og med selskabet er omfattet af den beskrevne gennemregulerede lovgivning, er der simpelthen ingen tvivl om, at det er langt nemmere at skaffe kapital til et kapitalselskab (IVS / APS / A/S) end til en personlig virksomhed, der i den forbindelse så skal omdannes til et I/S.
 • Kreditorer mere trygge – fast lovgivning sikrer kapitalens tilstedeværelse
 • Aflønning som ansatte (fordel ved flere ejere)
 • Selvstændig juridisk person
 • Husk at tænke en struktur igennem inden etablering
 • Husk ved flere ejere at få udformet et ejeraftale – læs mere her.

Det er altså nogenlunde ligeså nemt og komme i gang med kapitalselskabet, som det er med enkeltmandsvirksomheden. I kapitalselskabet hæfter man ikke for noget, hvis alt går galt; til gengæld skal man opveje det mod, at underskud ikke kan trækkes fra på din egen selvangivelse. Så kogt ned er spørgsmålet: Hvad vil du helst: undgå at hæfte direkte personligt og uden nogen begrænsning, eller sikre dig et skattefradrag for et underskud. 

Hvad er og hvorfor dog et holdingselskab?

Lige en sidebemærkning: alle taler om det, og her får du min gode gamle holdingvideo, der snart skal justeres.

I essens er et holdingselskab blot et kapitalselskab, der ejer et andet kapitalselskab. Det er et must med holding, når I er flere. Og via vores særlige modeller for flere deltagere, får I den indskudte selskabskapital retur skattefrit. Læs om modellerne her.

Ulemper:

  • Kapitalkrav fra 1 krone , 50.000 kr. eller 500.000 – læs mere.
  • MEEN – tjek også denne lovlige metode til at få f.x. de 50.000 retur via et IVS som holdingselskab, efter dit nye drift har tjent pengene – læs denne dedikerede artikel om en af pointerne med IVS som holdingselskab
  • Og tjek lige denne nyere video om emnet:

Meget mere om kapitalselskaber:

Inden du læser videre
– læs den komplette uddybende guide om kapitalselskaber her.

Få overblik over formerne.

 • Etablering,
 • Drift,
 • Regnskab,
 • Bogføring,
 • Skatteforhold,
 • Hæftelse,
 • Anvendelse af Opsparet overskud,
 • Ophør)

 

Hvad skal du så vælge?

– her er et teoretisk tænkt iværksætter scenarie:

 

Fase 1: Opstart (Tid: 1 – 3 år)

Start din personlige virksomhed

enkeltmandsvirksomhed

 • Nem etablering
 • Se om det lykkes
 • Hold styr på økonomien
 • Få værdi i virksomheden
 • Vurder: hvorfor er jeg bange for ”hæftelsen” – håndter den – ansvarsforsikring – aftaler med erhvervskunder om begrænset hæftelse

 

Fase 2: Driften er stabil (Tid 2 – 4 år)

 

 • Driften er stabil
 • Stabile overskud
 • Omsætningen svinger ikke længere
 • Der er nu ”værdi” i din virksomhed
 • Måske ønske om opdeling af drift i flere enheder (udvikling og konsulent)
 • Måske større og større opgaver; større og større risiko
 • Måske behov for ny kapital – Flere medejere

 

Du kan omdanne den personlige virksomhed til ApS:

 

Fase 3: Skattefri virksomhedsomdannelse

(Fra personlig virksomhed til ApS)

 skattefri omdannelse

 • Værdien af den personlige virksomhed danner grundlag for at stifte ApS.
 • (Du skal altså ikke selv skaffe de 40.000, de ligger i virksomheden)
 • ApS ”viderefører” virksomheden
 • Du ejer nu anparterne i dit ApS.
 • Du kan ikke virksomhedsomdanne dig fra personlig virksomhed til iværksætterselskab

 

Mere om skattefri virksomhedsomdannelse:

 

Fase 4: Mulige omstruktureringer og fremtiden…

 

  1. ApS kan skattefrit placeres under holdingselskab
  2. Holdingselskab kan sælge ApS skattefrit for holdingselskabet
  3. ApS kan spaltes skattefrit i flere afdelinger (Udvikling & Konsulent)
  4. Flere ejere kan optages som anpartshavere – husk ejeraftale
  5. Etc.

 

Overvejelse – ‘holder’ disse faser

Jeg synes du nøje skal overveje din situation. Teoretisk holder faserne, men der er voldsomme omkostninger og ulemper forbundet med først at starte personlig virksomhed, herefter omdanne, herefter etablere et holdingselskab skattefrit. Kontakt mig, og så kan vi sætte et konkret møde op evt. sammen med vores skattesamarbejdspartner.

Relaterede indlæg

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Kommenter på indlægget